Noorse wafeltjes

Foto Cathy Van de Moortele
Eva heeft tijdens haar verblijf in Noorwegen regelmatig hartvormige wafeltjes gebakken. Deze vorm wordt standaard gebruikt in het koude Noorden. Ik dacht mijn hartjeswafelijzer kwijt te zijn, maar bij het uitruimen van de kast, heb ik het toch terug gevonden. Net op tijd om onze Noorse gast, Isak Kulseng-Hansen, te verwennen met zijn eigen Noorse wafeltjes.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr patisseriebloem
  • 30 gr suiker
  • snuifje zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur, gescheiden
  • 225 gr zure room, op kamertemperatuur
  • vanille extract
  • 75 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 75 ml spuitwater
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de bloem met de suiker en het zout met een garde.
  • Klop de eierdooiers op met de zure room, vanille, boter en water in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de draadklopper.
  • Meng de droge met de natte ingrediĆ«nten en mix alles samen tot een glad beslag.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het beslag.
  • Verhit het wafelijzer en vet het lichtjes in.
  • Bak de wafeltjes goudbruin en krokant.
TIP:

Serveer de wafeltjes met zure room en confituur, boter of slagroom of eet ze zoals de Noren: belegd met een plakje kaas.
Het spuitwater zorgt voor luchtigheid.

Reacties