Cupcakes met aardbei en roze slagroomglazuur

Foto Cathy Van de Moortele
Ik moet ze gewoon hebben, die rode lekkernijen. Van zodra ik ze in de winkel zie liggen, komt het water me in de mond. Aardbeien geven je zo'n zomers gevoel ; ze toveren een glimlach op je gezicht. Helemaal lekker zo op zichzelf maar extra lekker in een malse cupcake, afgewerkt met slagroom.
Door de cupcake een beetje uit te hollen, maak je ruimte voor zo'n grote aardbei. Met een toef vers slagroomglazuur er bovenop, is het meteen feest.

Wat hebben we nodig:
  • 4 eieren
  • 400 gr kristalsuiker
  • enkele druppels vanille extract
  • 315 gr patisseriebloem
  • 10 gr bakpoeder
  • 275 ml melk
  • 150 gr boter
  • 36 aardbeien
  • 225 gr philadelphia natuur
  • 70 gr kristalsuiker
  • 1 eetlepel aardbeilikeur
  • 450 ml slagroom
  • 36 bosbessen
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Zet je silicone muffinvormen (voor 36 cupcakes) klaar op een rooster.
  • Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder en het zout.
  • Klop de boter room en luchtig in de Kenwood met de draadklopper.
  • Voeg de eieren één voor één toe aan de boter en klop goed na elke toevoeging. 
  • Voeg ook de melk en vanille toe.
  • Klop de droge ingrediënten door de natte tot je een dik beslag bekomt.
  • Vul de muffinvormpjes voor de helft. Te veel vulling laat de vormpjes overlopen en dan krijg je geen mooie cupcakes.
  • Bak de cupcakes 30 - 35 min of tot ze gaar en mooi gekleurd zijn.
  • Laat de cakes volledig afkoelen in de vormen. Ze zullen geen bolle bovenkant hebben, maar dat is nu net het verschil tussen een cupcake en een muffin.
  • Snij de kroontjes van de aardbeien.
  • Boor uit elke cupcake een holte, zodat je er een aardbei in kwijt kan. Je mag gerust door het cakeje heen gaan.
  • Tijd om het glazuur te maken.
  • Klop de roomkaas glad met de suiker in de Kenwood met de draadmixer.
  • Werk af met aardbeilikeur en klop verder op.
  • Klop de slagroom door de roomkaas. Schraap de bodem en de randjes tussendoor en klop verder op tot een stevig glazuur.
  • Breng het glazuur over in een spuitzak met brede, gekartelde spuitmond.
  • Versier de cupcakes met het slagroomglazuur en werk af met een bosbes.
  • Zet de cupcakes in mooie papieren cupcake vormpjes. 
TIP:

Foto Cathy Van de Moortele
Bewaar de cupcakes in de koelkast. Laat ze even op temperatuur komen voor je ze wilt serveren.
Liever geen aardbeilikeur? Kies dan voor vanille essence en wat rode voedingskleurstof.
Deze cupcakes zijn vederlicht en zijn zeker geschikt om het glazuur erop te hebben. 

Reacties