Breekbrood met pitten en zaden

Het was al een tijdje geleden dat ik laatst mijn Mason Cash terracottavorm gebruikt had. Ik kwam hem tegen bij het zoeken naar mijn hartjeswafelijzer in de voorraadkast. Het zien van de vorm alleen al, deed me zin krijgen in verse broodjes met pitten en zaden. Ik had nog net genoeg gist en bloem en...

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr witte broodbloem
  • 300 ml water, lauwwarm
  • 15 gr verse gist
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1/2 eetlepel zout
  • olie
  • zaden en pitten (pompoen, sesam, maanzaad, zonnebloempitjes,...)
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet daar de helft van het water in.
  • Breek de gist in het water en voeg de suiker toe. Dek af met wat bloem.
  • Strooi het zout aan de zijkant.
  • Laat de gist 10 min zijn werk doen en roer alles dan mooi door elkaar.
  • Kneed het deeg met de kneedhaak en voeg geleidelijk aan de rest van het water toe.
  • Laat het deeg 10 min kneden.
  • Vet een grote kom in met wat olie. 
  • Maak een bal van het deeg en leg het in de kom. Sluit de kom met het deksel en laat het deeg 1u30 rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Sla je vuist in het deeg en laat het even rusten.
  • Kneed het deeg door en weeg het af.
  • Verdeel het deeg in 7 gelijke stukken.
  • Bol het deeg op en leg de deegballen in de Mason bloemvorm.
  • Bestrijk het brood met olie en bestrooi het met de pitten en zaden.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak het brood 35 min of tot het mooi gekleurd en gaar is.
  • Laat het brood afkoelen.
TIP:

Geen Mason vorm? Leg de ballen deeg dan in een bloemvorm op je bakplaat. Ze zullen wat minder egaal van vorm zijn, maar dat is net de fun van zelfgebakken brood: dat het niet uniform hoeft te zijn.

Reacties