Havermoutrepen
Echte klassiekers, deze gezonde tussendoortjes. Deze keer zonder toegevoegde suikers, maar met geplette banaan om toch een zoete toets te hebben. De banaan dient ook als lijm om alles bij elkaar te houden. Geen fan van banaan? Maakt helemaal niets uit, volgens Anniek, want je proeft de banaan niet echt. En ze heeft gelijk, want ik heb ze uitgeprobeerd en goed bevonden.
Wat hebben we nodig:
- 200 gr havermout
- 2 eetlepels zaden (chia zaad, lijnzaad, sesamzaad, ..)
- 2 eetlepels pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten, ..)
- 2 eetlepels kaneel
- een handvol noten, grof gehakt
- een handvol gedroogd fruit, gehakt (abrikozen, pruimen, appel, vijgen, dadels, ..) of veenbesjes, rozijnen, kersen, ..
- 4 rijpe bananen, gepeld
- 1 eetlepel vanille extract
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bekleed een rechthoekige vorm met bakpapier, zodat je straks de repen makkelijk uit de vorm kan halen.
- Meng de havermout met de zaden, kaneel, noten en gedroogd fruit.
- Plet de bananen door je vingers en meng ze met de droge ingrediƫnten.
- Voeg de vanille toe en meng nogmaals.
- Duw dit plakkerig mengsel in de vorm en strijk glad, zodat je repen overal even dik zijn.
- Bak de havermoutrepen 30 min.
- Haal de vorm uit de oven en til het bakpapier met de repen uit de vorm.
- Snij de repen meteen in het juiste formaat nu ze nog warm zijn.
- Bewaar de repen tussen vetvrij papier in een hermetisch afgesloten doos.
TIP:
Varieer in de zaden en pitten maar ook in het soort gedroogd fruit.
Je kan ook wat kokosrasp en chocolate chips toevoegen.
Voortaan hoef je jouw overrijpe bananen niet meer tot milkshake te blenden (of erger nog, naar de vuilnisbak te verbannen): je maakt er deze heerlijke en gezonde repen van.
Reacties