Cake met hete melk

Foto Cathy Van de Moortele
Zo lang geleden dat ik deze cake nog gebakken heb. Hij dateert uit de tijd die ik doorbracht in Chelmsford, Massachusetts. Fijn dat ik ook daar al in de keuken mocht staan en de kinderen kon verrassen met lekkers na school. Het recept was misschien niet helemaal hetzelfde maar het zal toch dicht in de buurt komen. Omdat de cake zo lekker is, gaan we meteen voor een dubbel recept! Eentje om weg te geven en eentje om zelf op te eten.

Wat hebben we nodig:
  • 4 eieren
  • 400 gr kristalsuiker
  • enkele druppels vanille extract
  • 315 gr patisseriebloem
  • 10 gr bakpoeder
  • 275 ml melk
  • 150 gr boter
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de eieren dik met de draadmixer van de Kenwood. Ze moeten een citroenachtige kleur krijgen.
  • Voeg geleidelijk aan de suiker toe en klop verder op tot een licht gekleurde en luchtige massa.
  • Voeg de vanille toe.
  • Meng de bloem met het bakpoeder. Gebruik hiervoor een garde. Op die manier is de bloem meteen ook gezeefd.
  • Voeg de droge ingrediĆ«nten geleidelijk aan toe aan de natte en klop het beslag op lage snelheid tot het mooi gemengd is.
  • Verwarm de melk in een steelpan en voeg de boter toe. Laat de melk heet genoeg worden om de boter te laten smelten.
  • Giet de hete melk geleidelijk aan bij het beslag en klop tot het beslag gemengd is. Mix niet langer dan nodig.
  • Giet het beslag in twee ingevette cakevormen.
  • Bak de cakes 30 - 35 min of tot hij gaar is.
  • Laat de cakes volledig afkoelen in de vorm.
  • Ontvorm de cakes en snij hem in dikke plakken.
TIP:

De warme melk zorgt voor een "witter" kruim.
Je kan ook een grote, ronde springvorm gebruiken om de cake te bakken of je kiest voor muffinvormen voor individuele porties.
De cupcakes met aardbei en roze slagroomglazuur werden ook gemaakt met dit recept.

Reacties