Honing havermoutbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Ik ben niet bepaald een fan van honing, maar in dit brood is het gewoon onmisbaar. Het geeft het brood een iets zoetere toets - zonder er een zoet brood van te maken - en het zorgt er voor dat de havervlokken mooi blijven zitten op de bovenkant. Havermout doet me meteen denken aan "gezond" en zelf gebakken brood blijft top.
Wil je jouw brood graag mooi uit de vorm krijgen? Zorg dan dat je je bakvorm helemaal bekleedt met bakpapier en laat je brood afkoelen in de vorm op een rooster voor je het ontvormt.
Ik had nog 2 dozen amandelmelk in mijn voorraadkast staan (vind het toch niet zo lekker om het gewoon te drinken, maar in brood is het prima), maar als je geen amandelmelk hebt, kan je ook gewone melk of sojamelk gebruiken. Hazelnootmelk lijkt me anders ook wel een goed idee.

Wat hebben we nodig:
  • 460 - 500 gr broodbloem 
  • 85 gr havermout
  • 21 gr verse gist
  • snuifje zout
  • 240 ml amandelmelk
  • 30 gr vetstof
  • 60 ml water
  • 60 gr honing, lopend  
  • extra honing, warm
  • 2 eetlepels havermout, ter versiering van het brood
Hoe gaan we te werk:
  • Meng 460 gr bloem met de havermout in de kom van de Kenwood.
  • Maak een kuiltje in het midden en breek hierin de gist.
  • Strooi het zout aan de rand van de kom.
  • Maak de melk warm en laat de boter er in smelten. Voeg het water en de honing toe.
  • Giet dit lauwwarme papje bij de gist. Dek af met wat bloem en laat het papje even rusten.
  • Kneed het brood met de kneedhaak tot het deeg van de kom loslaat. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan nog wat extra bloem toe.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom en sluit het deksel.
  • Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Sla je vuist in het deeg en kneed het even door.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek op een licht bebloemd werkvlak.
  • Rol het deeg op, te beginnen bij de korte zijden. Stop de zijkantjes in onder het brood en zorg dat alle naden dicht zijn.
  • Leg het deeg in de vorm, dek af met een handdoek.
  • Laat het brood nog 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk het brood met de warme honing en strooi er de de havermout over.
  • Bak het brood 40 - 50 min of tot het brood goudbruin is en de kerntemperatuur 85°C is.
  • Laat het brood in de vorm afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Snij dikke sneden van het brood en besmeer met een laagje boter en frambozenjam.
Het brood heeft een zachte structuur en is niet krokant.

Reacties