Walnoottaart

Foto Eva Joos
Dit is gewoon een fantastische taart! Je moet ze geproefd hebben. Zachte cake, zoete meringue, krokante noten, het smeuïge van de slagroom, de smaak van peperkoek... mmmm...

Wat hebben we nodig:
  • 200 ml slagroom
  • 1 vanillestok
  • 5 eieren, gescheiden
  • 155 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr donkerbruine suiker
  • 200 gr patisseriebloem
  • 5 gr bakpoeder
  • 10 gr pure cacao
  • 1 snuifje zout
  • 75 ml melk
  • 200 gr kristalsuiker
  • 1-2 koffielepels kaneel
  • 50 gr walnoten, gehakt en getoast
  • 1/2 eetlepel ahornsiroop
  • Fluff
Hoe gaan we te werk:
  • Op de avond die voorafgaat aan het bakken van de taart, scheid je de eieren. Je laat de eiwitten op het werkblad staan in een afgesloten doosje.
  • Giet de room in een steelpannetje. Snij de vanillestok open, schraap het merg eruit en doe het merg samen met de vanillestok in de room. Breng de room rustig aan de kook, laat hem afkoelen en zet hem een nachtje afgedekt in de koelkast. Dit is het voorbereidend werk.
  • Verwarm de oven op 175°C. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier en vet het papier in. Zorg dat ook de zijkanten bakpapier een vetlaagje hebben.
  • Mix de boter romig met de bruine suiker tot die licht en luchtig is.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, de cacao en het zout.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de boter in 3x en mix telkens goed na elke toevoeging.
  • Klop de eierdooiers los met de melk. Ik gebruik hiervoor een shaker. Voeg dit mengsel in 3x toe aan het beslag en meng goed na elke toevoeging.
  • Spatel het beslag in de bakvorm en maak de bovenkant effen.
  • Mix de eiwitten schuimig. Voeg de suiker en de kaneel toe en klop verder tot je zachte pieken bekomt.
  • Verdeel de meringue over het taartbeslag en maak de bovenkant min of meer effen.
  • Strooi de noten over de meringue en bak de taarten 35 - 40 min of tot de meringue mooi bruin is.
  • Laat de taart volledig afkoelen.
  • Haal de vanillestok uit de slagroom.
  • Klop de room tot zachte pieken. Voeg de ahornsiroop toe aan de slagroom en klop verder op.
  • Snij de taart doormidden.
  • Zet 1 helft van de taarten op een taartschotel. Verdeel hierover de slagroom.
  • Zet de 2e helft van de taart hier bovenop.
  • Versier de bovenkant van de taart met toefjes Fluff. Gebruik hiervoor een spuitzak.
  • Laat de taart 1-2u zo staan voor je ze aansnijdt.
TIP:

Toast de noten in een droog, heet pannetje om ze extra smaak te geven. De noten hoeven niet gepeld te worden.
Je kan de cacao ook vervangen door evenveel espressopoeder als je liever een koffiesmaak hebt. Gebruik echter geen Nesquick ipv cacao, dat is niet geschikt.
De meringue in dit recept is niet krokant. Dat is ook de bedoeling.
Je kan de room nog verstevigen met KlopFix.
Voeg de kaneel toe aan de room, naar smaak. De 2 koffielepels kaneel zorgen voor de peperkoeksmaak.
Vervang de walnoten door pecannoten.

Reacties