Orechiette met pancetta en champignons

Onze Italiaanse uitwisselingsstudente, Ilaria, bracht voor ons oa orechiette mee. Deze pastasoort in de vorm van kleine oortjes, is typisch voor de regio van Bari. Ik had ze zelf nog nooit gekocht. Deze pasta is heel erg geschikt om saus op te vangen in de kleine holte. De pancetta maakt dit gerecht rijk en vol van smaak.

Wat hebben we nodig:
  • 350 gr orechiette
  • 200 gr pancetta, in blokjes gesneden
  • olie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 bakje Parijse champignons, schoongemaakt en in fijne plakjes gesneden
  • snuifje chilipoeder
  • peper en zout
  • verse thijm, fijngehakt
  • parmiggiano reggiano
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de orechiette in ruim, licht gezouten water.
  • Verhit een grote pan en bak de blokjes pancetta krokant op medium warmte.
  • Schep het spek uit de pan en voeg wat olie toe aan de pan. Laat de olie warm worden.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg de champignons toe.
  • Kruid met chilipoeder en peper.
  • Voeg enkele lepels water toe en meng alles door elkaar. Laat de champignons nu goed warm worden en roer af en toe. Laat ze bakken tot het meeste vocht verdampt is en de champignons mooi gekleurd zijn.
  • Verminder de warmte en voeg de thijm toe.
  • Strooi de pancetta over de champignons en voeg nog wat extra olie toe.
  • Giet de beetgare pasta af en giet hem bij de saus.
  • Rasp de kaas boven het gerecht en meng een laatste keer.
  • Strooi verse peterselie over de orechiette en dien op.
TIP:

Hou altijd wat kookvocht van de pasta achter, om een gerecht dat te droog is te bevochtigen of om toe te voegen aan een saus die nog wat moet ingedikt worden. De vrijgekomen koolhydraten in het kookvocht zullen de saus helpen binden.

Reacties