Bagels

Foto Cathy Van de Moortele
We eten ze wel vaker als we in Amerika zijn of als traktatie bij Sanseveria Bagelshop in Brugge. Maar vanaf nu kunnen we ze ook zelf maken, dankzij Heel Holland Bakt!
Onze favoriete bagel blijft de bagel met roomkaas, gerookte zalm en pijpajuin. Maar ook een bagel met Griekse yoghurt, enkele druppeltjes honing en verse bosbessen is zalig!

Wat hebben we nodig:
  • 130 ml water, lauwwarm
  • 10 gr verse gist 
  • 250 gr witte broodbloem
  • 5 gr zout
  • 1 eetlepel neutrale olie
  • 3 l water
  • 1 eetlepel kandijsiroop
  • sesamzaadjes, maanzaadjes, bagel topping
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het lauwe water en laat het papje even rusten.
  • Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en bedek met het water.
  • Voeg de olie toe aan de zijkant.
  • Meng alles samen tot een elastisch deeg.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 3 gelijke stukken van zo'n 130 gr.
  • Bol de 3 stukjes deeg op en laat ze 10 min rusten onder een handdoek.
  • Rol elk balletje deeg uit tot een lange worst. Wikkel de worst rond je hand en laat de eindjes over elkaar komen tussen je duim en wijsvinger. Druk ze tegen elkaar. 
  • Haal je hand door de bagel en rol de twee raakpunten goed tegen elkaar op je werkblad, waarbij het lijkt alsof de bagel een boksring om je hand is.
  • Leg de bagels op een bebloemd werkvlak, dek ze af met een handdoek en laat ze nog 30 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 240°C en leg er een pizzasteen in of laat de onderste schaal van de broodbakbol meewarmen.
  • Verwarm 3l water met 1 eetlepel kandijsiroop. Hou het water net onder het kookpunt.
  • Pocheer de bagels telkens 1 min per kant en schep ze uit het water met een schuimspaan.
  • Leg de bagels onmiddellijk in ijswater om het kookproces te stoppen.
  • Haal de bagels één voor één uit het water.
  • Doop de bagels voorzichtig in een bord met zaadjes.
  • Leg de bagels met de toppings naar beneden op de pizzasteen en laat ze 4 min bakken.
  • Draai de bagels om en bak de bagels mooi goudbruin en krokant in 12 - 16 min.
  • Laat de bagels afkoelen. Snij ze horizontaal door en toast de bagel goudbruin. 
  • Beleg de bagel met hartig of zoet beleg, naar jouw eigen smaak.
TIP:

Snij de bagels bijna helemaal door en vries ze zo in. Als je zin hebt in een bagel, haal die dan uit de vriezer, breek hem open en toast hem.
Bagels zijn heerlijk met roomkaas en gerookte zalm.
Doop de bagels in maanzaad, havervlokken of wat jij maar lekker vindt. Wat dacht je van deze bageltopping?
Verse gist is altijd beter dan gedroogde. Als je 21 gr verse gist nodig hebt, dan neem je in principe daarvoor 7 gr gedroogde gist, maar de ervaring leert dat je toch wel wat meer gedroogde gist nodig hebt.
Liever kleinere bagels? Geen enkel probleem! Halveer de deegballetjes.
De kandijsiroop zorgt voor een diepe, goudbruine kleur en de typische bagelsmaak.

Reacties