Tajine uit Tunesië
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- olie
- 1 ui, gepeld en grof gehakt
- snuif zoet paprikapoeder
- snuif chilipoeder
- 2 koffielepels komijn
- 2 koffielepels koriander
- snuif witte peper
- 2 wortels, geschraapt en in stukken van 3 cm gesneden
- 8 kleine aardappelen, geschild en in 2 gesneden
- 2 raapjes, geschild en in 4 gesneden
- 1 zoete aardappel, geschild en in stukken van 3 cm gesneden
- 2 eetlepels citroensap
- 500 ml groentebouillon
- 250 ml passata van tomaten
- snuif zout
- 2 jonge courgetten, in 4 gesneden
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
- 100 gr jonge spinazie, gewassen
- verse koriander, gesnipperd
- Verhit een pot met zware bodem (Creuset of tajine) en laat wat olie warm worden.
- Fruit de uisnippers glazig.
- Voeg alle kruiden, de wortels, aardappelen, rapen en zoete aardappel toe.
- Roer af en toe alles door elkaar.
- Bevochtig de tajine met citroensap, bouillon, passata.
- Kruid af met zout en breng de tajine aan de kook.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Dek de tajine af met het deksel en zet ze 45 min in de oven.
- Voeg de courgette en kikkererwten toe en zet de tajine nog 10 min in de oven.
- Voeg de spinazie toe en roer alles door elkaar. Laat de spinazie wegsmelten.
- Strooi de gehakte koriander over je gerecht en zet de tajine in het middel van de tafel.
- Voorzie voor iedereen kommetjes en eet samen rond de tajine. Voorzie een grote kom couscous en vers gebakken pita brood.
Serveer wat harissa bij de tajine voor wie wat meer pit wil.
Je kan dit gerecht uiteraard ook gewoon op het fornuis klaarmaken. Als je een stenen tajine gebruikt, zorg dan voor een warmteverdelertje onder de tajine als je op gas kookt, zodat je pot niet barst.
Reacties