Muffins met framboos en chocolade

Foto Lana Joos
Eén van mijn favoriete muffin recepten: torenhoge Amerikaanse muffins, boordevol sappige frambozen en met stukjes chocolade. De bovenkant is crunchy door de parelsuikertjes die je toevoegt net voor ze de oven ingaan. Ik gebruik graag kokosolie in dit recept, maar je kan ook een neutrale olie gebruiken. De olie zorgt ervoor dat ze lekker mals zijn. Nu ik er aan denk... er staan frambozen in mijn koelkast..

Wat hebben we nodig:
  • 375 gr patisseriebloem
  • 16 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 1 koffielepel kaneel
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 gr kristalsuiker
  • 50 gr lichtbruine suiker
  • 240 ml melk, op kamertemperatuur
  • 100 gr kokosolie, gesmolten
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 120 gr chocolate chips
  • 215 gr verse frambozen
  • parelsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, zout en kaneel. Gebruik een garde om deze droge producten te "zeven".
  • Klop de eieren los met de kristalsuiker en de bruine suiker. Voeg de melk, olie en vanille toe en klop verder tot je een zachtgele massa bekomt.
  • Spatel de natte ingrediënten kort door de droge. Overmix niet en gebruik hiervoor geen keukenrobot. 
  • Het beslag zal dik en stug zijn.
  • Roer de chocolate chips door het beslag en roer op het laatste de frambozen erdoor. Probeer ze niet te pletten.
  • Verdeel het beslag over 8 grote muffin vormen. Strooi op elke muffin enkele suikerparels.
  • Bak de muffins 5 min op 220°C. Verlaag dan de temperatuur naar 190°C en bak ze nog 25 min of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Prik in de muffins met een satéstokje: er mag geen beslag meer aan het stokje kleven.
  • Laat de muffins 10 min afkoelen.
  • Foto Cathy Van de Moortele
  • Eet de muffins liefst dezelfde dag op of bewaar ze tot 5 dagen op kamertemperatuur in een goed afgesloten doos. 
TIP:

Ook lekker met stukjes witte chocolade ipv chocolate chips.
Je kan de parelsuiker vervangen door grove suikerkristallen.
Warm je muffin 60 sec op in de microgolf: superlekker!

Reacties