Donuts in de oven

Foto Cathy Van de Moortele
Donuts zijn hier al goed ingeburgerd en overal goed verkrijgbaar. Ze zijn lekker en mals en jammer genoeg ook heel vet. Wist je dat je donuts ook in de oven kan klaarmaken? Je hebt er wel een speciale donutvorm voor nodig, maar die had ik toevallig al in de kast staan...
Verwacht niet de smaak van gefrituurde donuts, want die krijg je niet. Deze donuts smaken totaal anders maar zijn niet minder lekker. Ze zijn heel luchtig en happen makkelijk weg.

Wat hebben we nodig:
  • 300 ml appelsap of fruitsap
  • 100 gr volkoren bloem
  • 100 gr patisseriebloem
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 1 koffielepel kaneel
  • snuifje nootmuskaat
  • 1 ei
  • 2 eetlepels boter, gesmolten
  • 2 eetlepels olie
  • vanille extract
  • 45 gr kristalsuiker
  • 20 gr donkerbruine suiker
  • kaneelsuiker (voor de afwerking)
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm het appelsap in een steelpannetje en laat het reduceren tot je 125 ml overhoudt. Dat kan wel een tijdje duren. 
  • Laat het appelsap afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. 
  • Vet je donutvorm in met boter en zet hem aan de kant.
  • Meng de twee soorten bloem met het bakpoeder, de natriumbicar, het zout, de kaneel en de nootmuskaat.
  • Klop het ei los. Voeg de boter, olie, het appelsap, de vanille en de suikers toe.
  • Mix alles mooi door elkaar.
  • Voeg de bloem toe en meng alles onder elkaar zonder te mixen of te overmengen.
  • Vul de holtes van de vorm voor 2/3 met beslag. Zorg dat je mooi een ringvorm behoudt bij het vullen en geen deeg op het kegeltje in het midden doet.
  • Bak de donuts 6 min in de oven.
  • Haal de donuts uit de oven en laat ze nog 2 min in de vorm zitten.
  • Haal de donuts uit de vorm met een vorkje en bestuif ze met kaneelsuiker nu ze nog warm zijn.
  • Laat de donuts afkoelen op een taartrooster. 
TIP:

Je kan de kaneelsuiker weglaten en de donuts afwerken met suikerglazuur (water met bloemsuiker) of getempereerde chocolade (laat dan wel de kaneel en nootmuskaat weg).

Reacties