Visgratin met aardappelpuree

Foto Cathy Van de Moortele
Deze schotel komt nogal vaak op tafel op vrijdagavond. Daar onze jongste dochter al een jaar geen vlees meer eet en de oudste dochter gek is op vis, maak ik graag op vrijdag, als we allemaal samen thuis zijn, een gerecht dat we alle vier graag eten. Je kan genoeg variƫren in de soorten vis en met de puree erop heb je meteen een volwaardige maaltijd. Serveer er nog een gemengde salade bij en wat knapperig stokbrood om de laatste restjes saus mee op te deppen.

Wat hebben we nodig:
  • 1 kg aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • klontje boter
  • scheutje melk 
  • peper en zout
  • vers gemalen nootmuskaat
  • 1 kabeljauwfilet, in blokjes gesneden
  • 8 grote coquilles
  • 1 zalmfilet, in blokjes gesneden
  • vetstof
  • 1 bakje Parijse champignons, in plakjes gesneden
  • 150 gr Emmenthaler, geraspt
  • 50 gr vetstof
  • 50 gr vloeiende bloem
  • 400 ml melk
  • 100 ml room
  • 1 visbouillonblokje
  • panko
  • enkele vlokjes boter
Hoe gaan we te werk:
  • Stoom de aardappelstukjes gaar.
  • Pureer de aardappelen en voeg wat boter en melk toe.
  • Kruid royaal met peper, zout en nootmuskaat.
  • Schik de kabeljauw, coquilles en zalm in een ovenschotel.
  • Kruid de vis met peper en zout.
  • Stoof de champignons in een antikleefpannetje zonder vetstof.
  • Verdeel de champignonschijfjes over de vis.
  • Strooi de kaas over de champignons.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Maak nu de saus: smelt de vetstof in een steelpannetje en voeg de bloem in 1x toe. Meng goed en laat de roux even "drogen" op het vuur.
  • Klop de melk geleidelijk aan door de roux.
  • Laat de saus goed doorwarmen en voeg dan de room toe.
  • Verkruimel het bouillonblokje in de saus en roer met een garde tot het helemaal opgelost is.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Giet de saus over de vis.
  • Doe de puree in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. 
  • Spuit de puree langs de zijkanten van de ovenschotel.
  • Het midden vul je op met een laagje panko.
  • Verdeel enkele vlokjes boter over de panko. 
  • Zet de ovenschotel 30 min in de hete oven.
  • Zet de grill aan en laat het paneermeel en de puree kleuren.
TIP:

Je kan ook wat prei en wortel stoven en tussen de vis strooien.
Maak de schotel op voorhand klaar en zet hem koel weg tot je hem wilt opwarmen. Zet de schotel dan wel 45 min in de oven.

Reacties