Japans melkbrood

Foto Lana Joos
Ik had er eigenlijk geen idee van, dat er in Japan ook brood wordt gegeten. Dit zachte melkbrood moest ik gewoon leren maken. Er wordt gebruik gemaakt van een soort papje "tangzhong", dat het brood heel erg mals en luchtig maakt. Dit brood is het ideale brood om toast van te maken. Of je eet het gewoon helemaal in je eentje op, van zodra het uit de oven komt. Op eigen risico..

Wat hebben we nodig:
  • 90 ml water
  • 30 gr broodbloem
  • 60 ml volle melk
  • 11 gr korrelgist of 30 gr verse gist
  • 350 gr broodbloem
  • 1 koffielepel zout
  • 50 gr kristalsuiker
  • 55 ml room
  • 1 eetlepel melkpoeder
  • 1 ei, losgeklopt
  • 30 gr boter
  • een scheutje room
Hoe gaan we te werk:
  • Maak eerst de tangzhong: neem een steelpannetje en verwarm hierin het water met de bloem. Gebruik een garde om dit papje te mengen. Zorg dat er geen klontertjes in zitten. Van zodra je de strepen van de garde in het papje ziet, zet je het pannetje van het vuur. Breng het papje over in een kommetje en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. 
  • Verwarm de melk tot hij lauwwarm is en los de gist er in op. Laat het gistpapje schuimig worden.
  • Meng de bloem met het zout en de suiker en maak een kuiltje in het midden.
  • Meng de tangzhong met de room, het melkpoeder en het ei.
  • Voeg het gistpapje toe aan de natte ingrediënten en giet alles in het kuiltje van de droge ingrediënten.
  • Meng eerst alles door elkaar met een houten lepel.
  • Kneed het deeg in de kom van de Kenwood tot de bal van de kom loslaat (of gebruik je handen).
  • Het deeg zal in het begin nogal plakkerig zijn, maar het komt goed. Voeg niet teveel bloem toe. Als het echt nodig is, voeg dan 1 eetlepel bloem toe.
  • Voeg de helft van de boter toe en kneed verder tot de boter opgenomen is. Voeg dan de rest van de boter toe en kneed opnieuw.
  • Vet een kom lichtjes in. Leg de deegbal in de kom, dek af en laat 1 - 2u rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld. Je kan het deeg op die manier ook een nachtje in de koelkast zetten om te rijzen.
  • Klop je vuist in het deeg en kneed het nog even door. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
  • Rol elk stukje deeg uit tot een rechthoek. Sla de linkerhelft van de lange zijde naar het midden en vouw de rechterzijde daarover heen. Rol het deeg nu op, te beginnen van de korte kant.
  • Leg het eerste rolletje deeg in een rechthoekige bakvorm en ga verder met de rest. Je moet nu 4 rolletjes deeg naast elkaar in je vorm hebben.
  • Dek het deeg af en laat het nog 1u rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk het brood met de room. Wees hier niet te kwistig mee: een dun laagje is beter.
  • Bak het brood goudbruin in 30 min of tot het hol klinkt als je op de onderkant klopt. 
TIP:

Gebruik een hoge bakvorm, zodat het brood mooi hoog kan rijzen en bakken.
Laat je niet afschrikken door de lengte van het recept. Het is minder werk dan je denkt.
Je kan ook een losgeklopt ei gebruiken om het brood te doreren voor het de oven in gaat.

Reacties