Tomaten Basilicum Soep

Het is nog altijd zomer en de tomaten zijn rijp en klaar om gegeten te worden. De combinatie met basilicum is niet nieuw, maar het blijft een topper. Je kan deze soep zowel koud als warm serveren. Wat dacht je ervan, om de soep te serveren in grote glazen flessen met zo'n ouderwetse dop? Voorzie kleine, hoge glaasjes en voorzie elk glaasje van soep en een selderstengel. Werk af met een blaadje basilicum.

Wat hebben we nodig:
  • 4 rijpe tomaten, gepeld, ontpit en in blokjes gesneden
  • 950 ml tomatensap
  • verse basilicum (een 15-tal blaadjes)
  • 235 ml slagroom 
  • 115 gr boter
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de tomatenblokjes met het sap in een grote pot en breng die aan de kook.
  • Laat de tomaten zachtjes sudderen gedurende 30 min.
  • Blender de soep met de basilicumblaadjes (of gebruik de staafmixer) en zet ze weer op het vuur.
  • Roer de room en boter door de soep.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de soep niet meer koken. Zorg alleen dat de boter helemaal gesmolten is.
TIP:

Laat je niet verleiden om in dit recept light room te gebruiken en de boter weg te laten. Dat lukt gewoon niet. Je wilt een heerlijke, romige soep boordevol smaak.
Om de tomaten te pellen, kruis je ze langs de onderkant in met een scherp mesje. Dompel de tomaten onder in kokend water, tot je ziet dat de pel omkrult. Haal de tomaten uit het kokend water en leg ze 5 min in een kom met ijswater. Pel de tomaten.
Je kan de tomaten ook pellen met een gekartelde juliennepeller, op voorwaarde dat ze nog niet te zacht zijn.

Reacties