Samoa koekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Dit zandkoekje smelt in de mond. Heerlijk tropisch smaakje door de getoaste kokosnoot! Het zandkoekje wordt opgebouwd met dulce de leche, getoaste kokosrasp en chocolade, zowel onderaan als bovenaan. Hoe lekker een simpel zandkoekje kan worden..

Wat hebben we nodig:
  • 225 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr kristalsuiker
  • 300 gr patisseriebloem
  • snuifje bakpoeder
  • snuifje zout
  • 280 gr geraspte kokosnoot
  • dulce de leche
  • 225 gr BLOC chocolade, gehakt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Mix de boter met de suiker in de kom van de Kenwood met de K-klopper. Het mengsel moet licht en romig worden.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en het zout.
  • Voeg deze droge ingrediĆ«nten geleidelijk aan toe aan het botersuikermengsel en mix goed.
  • Verdeel het deeg in twee platte schijven. Wikkel ze in plastic folie en laat ze 1u rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkvlak.
  • Steek zoveel mogelijk rondjes uit het deeg. 
  • Leg de koekjes op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 10 - 12 min tot de koekjes licht goudkleurig zijn. Het is beter om ze een beetje te licht dan te donker te bakken.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Strooi de geraspte kokosnoot op een bakplaat met bakpapier. 
  • Rooster de kokos 5 - 7 min in een oven van 180°C. De kokos moet licht getoast zijn. Laat de kokos afkoelen. Loop niet weg van de oven, want voor je het weet, is de kokos verbrand.
  • Besmeer alle koekjes met dulce de leche.
  • Druk de koekjes met de natte kant in de getoaste kokos.
  • Laat de koekjes 30 min opstijven.
  • Smelt de chocolade au bain marie of in de microgolf op laag wattage. 
  • Doop de de onderkanten van de koekjes in de warme chocolade en laat ze drogen op een bakplaat met waxpapier (de chocolade kant ligt op het waxpapier).
  • Gebruik een vork om streepjes chocolade over de koekjes te druppelen. 
  • Laat de koekjes helemaal opstijven.
TIP:

Dit recept is voor heel veel koekjes, maar erg kan dat niet zijn. Wedden dat je er al een aantal opgegeten hebt voor ze afgekoeld zijn?
Dulce de leche maak je zelf, door een blik gecondenseerde, gesuikerde melk, ongeopend 3u zachtjes te laten pruttelen in een kookpot met voldoende water (onder deksel).
Het waxpapier zorgt ervoor dat de chocolade kan opstijven zonder dat het koekje helemaal vastkleeft aan het papier.
Wees voorzichtig bij het hanteren van de koekjes. Ze zijn heel breekbaar en broos.
Bewaar de koekjes in een hermetisch afsluitbare doos.

Reacties