Korstdeeg de luxe

Korstdeeg moet je gewoon zelf maken. Liefst met smout (reuzel) of een combinatie van smout en boter. Je krijgt zo'n smakelijk deeg, dat je voor al je hartige bereidingen kan gebruiken. Denk maar aan taartjes van korstdeeg en een vulling van rundsvlees of vis. Wat jij maar lekker vindt en wat maar een korstje rondom rond kan gebruiken...

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr patisseriebloem
  • 200 ml water
  • 120 gr boter, ongezouten
  • 70 gr smout
  • 1 koffielepel zout
Hoe gaan we te werk:
  • Zeef de bloem in een grote kom.
  • Zet het water op met de boter, smout en het zout. Verwarm het water tot het vet gesmolten is.
  • Neem de pan van het vuur en meng met de bloem. Gebruik hiervoor een houten lepel.
  • Je krijgt nu een mooi samenhangend deeg, dat een beetje weg heeft van plasticine.
  • Dek de kom af met een schone handdoek.
  • Laat het deeg een uurtje rusten en afkoelen.
  • Bebloem je werkvlak. Rol het deeg uit tot een rechthoek.
  • Vouw de linkerkant tot het midden en vouw de rechterkant daarover heen.
  • Duw alles mooi aan met je vingers.
  • Rol het deeg opnieuw uit en herhaal het proces.
  • Dek het deeg af met plastic folie en leg het 30 min in de koelkast om op te stijven.
  • Het deeg is nu klaar om verder verwerkt te worden.
TIP:

Dit recept is goed voor 8 kleine taartjes of 1 grote taart met bodem en deksel.
Tarwebloem voor brood, is niet zo geschikt voor dit recept. Je deeg zou te hard worden.
Gebruik dit korstdeeg voor hartige vullingen. De vulling zal sap afgeven aan het deeg.

Reacties