Pruimentaart

Foto Cathy Van de Moortele
Onze beide buren hebben een pruimenboom staan. Kleine, dieppaarse, zachte eierpruimen. Je eet ze zo uit het vuistje, recht van de boom, waarbij het sap van je kin afdruipt. Of je maakt er confituur van of een lekkere pruimentaart.

Wat hebben we nodig:
  • 900 gr pruimen, ontpit en in stukken gesneden
  • 140 gr kristalsuiker
  • snuifje kruidnagel
  • 1 eetlepel maïzena
  • 500 gr kruimeldeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • decoratiesuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de bakplaat meewarmen.
  • Doe de pruimen met de suiker en de kruidnagel in een zware pot, type Creuset.
  • Laat de suiker zachtjes oplossen en de pruimen tot moes koken, gedurende 8 - 10 min.
  • Meng de maïzena met wat koud water en los dit papje op in de pruimenmoes.
  • Laat de pruimenmoes even opkoken. Roer goed en zorg dat de pruimencompote mooi ingedikt is.
  • Laat de compote afkoelen.
  • Rol 2/3 van het deeg uit op een bebloemd werkvlak.
  • Bekleed een taartvorm met het deeg en laat het deeg wat over de randjes hangen.
  • Vul de taartvorm met de compote.
  • Rol de rest van het deeg uit (zorg dat de deeglap groter is dan je vorm) en drapeer die over het fruit.
  • Nijp de deegrandjes mooi samen.
  • Snij met een mesje een stoomgaatje in het midden van het deeg.
  • Bestrijk de taart met losgeklopt ei en bestrooi met decoratiesuiker.
  • Bak de taart 25 - 30 min of tot de korst goudbruin is.
TIP:

Serveer de taart lauwwarm met warme crème patissière.
Kruimeldeeg kan je kopen, maar er gaat niets boven zelfgemaakt kruimeldeeg.

Reacties