Pruimentaart
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 900 gr pruimen, ontpit en in stukken gesneden
- 140 gr kristalsuiker
- snuifje kruidnagel
- 1 eetlepel maïzena
- 500 gr kruimeldeeg
- 1 ei, losgeklopt
- decoratiesuiker
- Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de bakplaat meewarmen.
- Doe de pruimen met de suiker en de kruidnagel in een zware pot, type Creuset.
- Laat de suiker zachtjes oplossen en de pruimen tot moes koken, gedurende 8 - 10 min.
- Meng de maïzena met wat koud water en los dit papje op in de pruimenmoes.
- Laat de pruimenmoes even opkoken. Roer goed en zorg dat de pruimencompote mooi ingedikt is.
- Laat de compote afkoelen.
- Rol 2/3 van het deeg uit op een bebloemd werkvlak.
- Bekleed een taartvorm met het deeg en laat het deeg wat over de randjes hangen.
- Vul de taartvorm met de compote.
- Rol de rest van het deeg uit (zorg dat de deeglap groter is dan je vorm) en drapeer die over het fruit.
- Nijp de deegrandjes mooi samen.
- Snij met een mesje een stoomgaatje in het midden van het deeg.
- Bestrijk de taart met losgeklopt ei en bestrooi met decoratiesuiker.
- Bak de taart 25 - 30 min of tot de korst goudbruin is.
Serveer de taart lauwwarm met warme crème patissière.
Kruimeldeeg kan je kopen, maar er gaat niets boven zelfgemaakt kruimeldeeg.
Reacties