Italiaanse tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele
Alhoewel echt zongerijpte tomaten niet verkrijgbaar zijn in België, kan je altijd op zoek gaan naar rijpe, smaakvolle trostomaten om deze lekkere basissaus te maken. Iedereen moet ooit eens zelf Italiaanse tomatensaus maken, om het verschil te proeven met die kant-en-klare tomatensauzen. Deze saus serveer je met pasta. Je kan de saus nog verrijken met extra oregano of basilicum, maar op zich is de saus ook al heel smaakvol.
Zet een Italiaans muziekje heb, haal een glaasje wijn tevoorschijn en geniet van jouw kookmoment.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr rijpe trostomaten, gehalveerd
  • 1 eetlepel olie
  • 1 teentje look, gepeld en gesnipperd
  • peper en zout
  • enkele takjes verse thijm
  • 1 laurierblaadje
  • snuif oregano
  • 5 pijpajuintjes, enkel het wit, gesnipperd
  • 1 eetlepel olie
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de tomaatjes in een ovenschotel.
  • Besprenkel de tomaatjes met de olie.
  • Strooi de look over de tomaten en kruid met peper en zout. 
  • Verdeel de takjes thijm, het laurierblad en de oregano over de tomaatjes en roer goed om.
  • Zet de tomaatjes 20 min in de oven.
  • Gooi de thijm en het laurierblad weg.
  • Draai de tomaatjes door de passe-vite, zodat alle velletjes en pitjes verwijderd worden. Dit kan niet in een blender, omdat je dan de velletjes en de pitjes meehakt.
  • Fruit de uitjes glazig in de olie, voeg de tomaten toe en laat de saus nog even sudderen.
  • Je kan de saus desgewenst mixen of rustiek laten.
  • Kruid nogmaals met peper en zout.
TIP:

Wie zelf tomaten kweekt, zal dit recept goed kunnen gebruiken om een overload aan tomaten weg te werken.
Verdeel de afgekoelde tomatensaus in ZIPLOC zakjes en vries ze plat in. Zo heb je altijd zelfgemaakte tomatensaus in huis voor al je Italiaanse uitspattingen.
Heb je geen passevite? Duw de tomaten dan door een fijne metalen zeef (chinois), met de achterkant van een lepel, zodat de velletjes en pitjes achterblijven.

Reacties