Grootmoeders rijsttaart

Foto Cathy Van de Moortele
Soms moeten we oude recepten gewoon in ere houden en er niets aan veranderen. Dat is ook zo met dit recept voor smeuïge rijsttaart, zoals ze vroeger gemaakt werd door onze grootmoeders. Nog steeds een populaire taart bij de bakker. Dit recept spreekt niet over bladerdeeg of een andere bodem. Enkel en alleen de heerlijk verrijkte rijstpap..

Wat hebben we nodig:
  • 1.850 l melk
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 2 doosjes saffraan
  • snuif zout
  • 500 gr Dessert Rijst van Bosto
  • 75 gr boter
  • extra kristalsuiker naar smaak
  • 4 eierdooiers, losgeklopt
  • 3 eiwitten, stijfgeklopt
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk in een zware pot, type Creuset en breng die aan de kook.
  • Voeg de vanillesuiker toe, samen met de saffraan en het zout.
  • Wanneer de melk kookt, is het tijd om de rijst toe te voegen. Breng de rijstpap weer aan de kook en laat hem dan op een zacht vuurtje garen gedurende 40 min.
  • De rijst zal het vocht nog niet allemaal opgeslorpt hebben.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Zet een silicone taartvorm van 27 cm doorsnee klaar op een ovenrooster.
  • Laat de boter smelten in de rijstpap. 
  • Proef of de rijstpap extra suiker nodig heeft en voeg die toe naar jouw smaak.
  • Roer de eierdooiers door de rijstpap.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door de rijstpap.
  • Giet dit beslag in de taartvorm.
  • Bak de rijsttaart 45 min.
  • Laat de taart volledig afkoelen in de vorm. 
  • Ontvorm de taart en werk ze af met bloemsuiker.
TIP:

Je kan ook individuele rijsttaartjes maken.

Reacties