Italiaanse cannelloni

Bij het reorganiseren van mijn voorraadkast, stuitte ik op 4 dozen cannelloni... hmhmhm blijkbaar te enthousiast geweest tijdens mijn uitstapjes naar de supermarkt. Het uitgelezen moment dus, om nog eens cannelloni klaar te maken. Je kan de saus in grote hoeveelheden maken, zodat je ze in deeltjes kan invriezen om later snel een maaltijd in elkaar te kunnen flansen.

Wat hebben we nodig:
  • 25 gr gedroogde porcini
  • boter
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 1 steel selder, in fijne brunoise gesneden
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 300 gr rundergehakt
  • 60 gr ham, gesnipperd
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 100 ml witte wijn
  • 25 gr patisseriebloem
  • 4 tomaten, ontpit en in brunoise gesneden
  • 10 - 15 cannelloni
  • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Week de porcini 20 min in warm water.
  • Smelt wat boter in een grote kookpot. Fruit de wortel glazig met de ui en selder. Voeg de peterselie toe. 
  • Bak het gehakt rul in de pan met de groentjes. 
  • Voeg de ham en de uitgeknepen porcini toe.
  • Kruid met peper en zout en een beetje nootmuskaat.
  • Laat de saus even sudderen.
  • Voeg de wijn toe en breng de saus aan de kook. Zet het vuur weer minder en laat de saus indikken.
  • Strooi de bloem over de saus en voeg de tomaten toe.
  • Laat de saus op een zacht vuurtje verder pruttelen.
  • Giet de saus over in een kom en laat ze volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven op 190°C.
  • Vul de cannelloni's met de gehaktsaus en schik ze netjes in een lichtjes ingevette ovenschotel. 
  • Dek de cannelloni's af met de rest van de saus en bestrooi die met Parmezaanse kaas. 
  • Leg enkele vlokjes boter op het gerecht en zet de schotel 30 min in de oven.
TIP:

Maak de ovenschotel op voorhand klaar en warm hem op wanneer je hem wilt eten. Je kan deze schotel ook goed invriezen.
Gedroogde porcini zijn niet goedkoop, maar je doet er heel lang mee. Het weeksap kan je ook in je gerecht verwerken om extra smaak toe te voegen. Wil je liever geen porcini aankopen? Gebruik dan gewone Parijse champignons, die uiteraard niet moeten geweekt worden.

Reacties