Witte wintersoep

Heb jij dat ook, dat je meestal kiest voor de vertrouwde groenten zoals tomaten, bloemkool, worteltjes en sla? Als je eens goed rondkijkt bij de groentenboer of in de supermarkt, vind je talloze groenten die minstens zo lekker zijn, maar nooit op tafel komen. Hoe meer verschillende soorten groenten je eet, hoe meer vitamientjes je binnen krijgt.
Deze witte wintersoep is lekker romig en zit boordevol groentjes. Waag je er maar eens aan en leer de smaken waarderen. Nu de avonden stilletjes aan kouder worden, kan een kom warme soep alleen maar deugd doen.

Wat hebben we nodig:
  • 2 eetlepels vetstof
  • 500 gr prei, schoongemaakt (zo weinig mogelijk groen)
  • 500 gr raapjes, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 2 groene appels, geschild en van het klokhuis ontdaan, in stukken gesneden
  • 1 grote aardappel, geschild en in stukken gesneden
  • 500 ml bouillon
  • 100 ml room
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit een pot met zware bodem, type le Creuset, op medium warmte. 
  • Laat de vetstof smelten en voeg de prei toe.
  • Roer de groente om en laat ze zachtjes garen gedurende 5 min.
  • Voeg de raapjes, appels, aardappel en bouillon toe.
  • Breng de soep aan de kook en verminder dan de warmte. 
  • Zet het deksel op de pot en laat de soep verder pruttelen tot de groenten gaar zijn.
  • Voeg tot 500 ml water toe als de soep te dik wordt.
  • Pureer de soep in de blender. Zorg dat het deksel bovenaan open staat en leg er een keukenhanddoek op, om spatten tegen te gaan.
  • Giet de soep weer in de kookpot en kook ze nog even op.
  • Werk af met de room. Kruid met peper en zout.
TIP:

Stoof nog wat prei apart in een pannetje met boter. Gebruik deze garnituur om je soep te versieren.

Reacties