Engelse brood- en boterpudding

De Britten eten ook graag broodpudding, maar maken hem iets anders klaar dan wij gewend zijn. Gebruik het liefst oud brood en als het kan, kies dan voor oud, wit brood.

Wat hebben we nodig:
  • boter
  • 6 vierkante sneden, oud, wit brood zonder korsten
  • 60 gr gouden rozijntjes
  • 3 eieren
  • 300 ml (volle) melk
  • 200 ml room
  • 60 gr kristalsuiker
  • het merg van 1 vanillestokje
Hoe gaan we te werk:
  • Vet een ovenschaal lichtjes in met boter. 
  • Besmeer elk sneetje brood met boter. Snij de boterhammen diagonaal door en snij elk stukje dan nog eens diagonaal door, zodat je kleine driehoekjes bekomt.
  • Strooi de rozijntjes in de schaal en leg de driehoekjes brood dakpansgewijs op elkaar, met de punten naar boven.
  • Klop de eieren los met de melk, de room, de suiker en het vanillemerg. Giet dit mengsel voorzichtig over de broodpuntjes en laat alles zo'n 30 min staan.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet de schotel in een grote braadslee met kokend water. Zorg dat het water tot halverwege de schotel komt.
  • Bak de broodpudding 30 - 40 min. Het binnenste deel mag nog een beetje zacht zijn, maar je mag geen vloeibare massa meer zien.
TIP:

Je kan de pudding nog besmeren met afgelengde confituur als die uit de oven komt.
Waarom eens niet kiezen voor rozijnenbrood of restjes suikerbrood?

Reacties