Grieks Ladenia brood
Foto Cathy Van de Moortele |
Er zit gist in het deeg, maar er is slechts 30 min rijstijd. Tijdens het wachten geniet jij van een wijntje en zet je de rest van de ingrediënten klaar. Vergeet niet om nog wat extra olie over het brood te druppelen als het net uit de oven komt. Ruik je de oregano al?
Wat hebben we nodig:
- 350 ml water, lauwwarm
- snuifje kristalsuiker
- 1 zakje korrelgist van 7 gr
- snuifje zout
- 30 ml olie
- 500 gr bloem
- klein beetje (pasta)bloem
- 40 ml olie
- 1 grote (rode) ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
- 2 grote, vaste tomaten, in plakjes gesneden
- grof zout
- peper uit de molen
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- een koffielepel kappertjes
- Doe het water met de suiker en de gist in een grote kom. Dek de kom af en laat het gistpapje 10 min staan tot het schuimig wordt.
- Voeg het zout en de olie toe, samen met een deeltje van de bloem.
- Voeg steeds meer bloem toe en kneed het deeg tot het niet meer kleeft en mooi soepel is.
- Neem een ronde, silicone bakvorm.
- Rol het deeg uit tot de grootte van de bakvorm. Leg het deeg in de vorm, dek het af en laat het zo'n 30 min rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Duw met je vingers putjes in het deeg en besprenkel met de olie.
- Beleg met de uien en de tomaten. Je mag verschillende laagjes leggen.
- Werk af met zout en peper en oregano.
- Bak de Ladenia 45 min of tot de korst goudbruin gebakken is.
- Haal de vorm uit de oven en bestrooi met de kappertjes.
Foto Cathy Van de Moortele |
Als lunch, als snack of als avondmaal: Ladenia is altijd lekker.
Voeg wat zwarte, gehakte olijven toe aan het deeg of strooi ze over de tomaten.
Je kan het brood ook op een silicone bakmat bakken of op een omgekeerde bakplaat. Zorg er dan wel voor dat je de bakplaat invet en lichtjes met bloem bestrooid, voor je het brood erop legt.
Zet silicone vormen nooit op de bakplaat, maar onmiddellijk op een rooster. Zo krijg je een krokante bodem.
Het grove zout geeft een speciale dimensie aan dit brood.
Reacties