Stekelige gehaktballetjes

Foto Cathy Van de Moortele
Geen idee uit welk land dit recept afkomstig is, maar het is wel origineel en lekker. Wat wil je nog meer? Als je kinderen of een man hebt: dit is het recept waarmee je hen zeker zal bekoren.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr Basmati rijst
  • 4 eetlepels zout
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 2 eetlepels ketjap manis (zoete sojasaus)
  • verse nootmuskaat, geraspt
  • 2 eetlepels mosterd
  • snuifje peper
  • paneermeel
  • 1 ei
  • 80 gr boter
  • 2 koffielepels vloeiende bloem
  • 2 eetlepels Oxo
  • 250 ml water
  • beetje vetstof
  • 1 bakje kleine champignons, schoongemaakt
Hoe gaan we te werk:
  • Spoel de rijst grondig tot het water helder is. Doe de rijst in een grote kom met het zout en voldoende water om de rijst helemaal te bedekken. Roer even zodat het zout kan oplossen. Laat de rijst 2u weken tot hij helemaal wit is.
  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes: gehakt, ketjap manis, kruiden, paneermeel en ei.
  • Vorm balletjes zo groot als golfballen en leg ze op een bord (afgedekt) in de koelkast om op te stijven.
  • Spoel de rijst tot het zout weg is.
  • Rol de gehaktballetjes door de rijst tot ze helemaal bedekt zijn. Stoom de balletjes gaar boven kokend water, tot de rijstkorreltjes als stekeltjes uit de balletjes komen.
  • Kook de resterende rijst gaar in kokend water. Dat duurt zo'n 3 - 4 min. Laat de rijst goed uitlekken.
  • Maak de saus: laat de boter smelten in een steelpan en strooi er de bloem over. Roer kort. Voeg de Oxo toe, samen met het water en laat de saus zachtjes indikken.
  • Bak de champignons (je hoeft ze niet te snijden) bruin in een nootje vetstof. Laat ze uitlekken en roer ze door de saus.
  • Serveer de balletjes met de rijst en de saus.
TIP:

Deze balletjes kan je stomen in de Tupperware MicroGourmet. Het water dat in het onderste bakje zit, kan je achteraf gebruiken om de saus mee te maken. Het zit namelijk boordevol sappen van de balletjes zelf en dat maakt je saus nog eens zo lekker.
Het is niet de bedoeling dat je de rijst onder het gehakt mengt. De rijst komt echt aan de buitenkant van de balletjes.
Heb je geen Oxo? Gebruik dan 250 ml sterke bouillon.

Reacties