Opgevulde aardappelen

Foto Cathy Van de Moortele
We kunnen de aardappel niet meer wegdenken uit onze eetcultuur. Er zijn zoveel mogelijkheden met aardappel, buiten de gewone, gekookte versie. Wat dacht je van opgevulde aardappelen in de oven? Lijkt jou dat ook wel wat?

Wat hebben we nodig:
  • 4 ovenaardappelen, gewassen
  • olie
  • peper en zout
  • 50 gr Emmenthaler, geraspt
  • 2 eetlepels room
  • 4 eetlepels boter, in vlokjes verdeeld
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas, fijngeraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Wrijf de aardappelen in met olie. Prik ze in met een vork en bestrooi ze met peper en zout. 
  • Leg de aardappelen in een microvaste ovenschaal. Zet ze 5 min op volle kracht in de microgolf, draai ze om en laat ze nogmaals 5 min garen. Zijn de aardappelen nog niet gaar, doe er dan nog 2 min bij.
  • Laat de aardappelen 5 min afkoelen en halveer ze dan in de lengte. Haal het kruim er voorzichtig uit met een lepel. Er mag nog een stevig randje blijven zitten.
  • Meng het kruim met de kruiden, kaas en room. Schep de vulling terug in de aardappelpellen en bedek met vlokjes boter.
  • Strooi de Parmezaanse kaas over de aardappelen.
  • Zet de aardappelen terug in de ovenschaal en bak ze mooi bruin gedurende 15 min op 190°C.
TIP:

Je kan de aardappelen ook garen in de oven. Verwarm de oven voor op 220°C. Wrijf de aardappelen in met olie, prik ze in met een vork en kruid ze met peper en zout. Bak de aardappelen 45 - 60 min of tot ze gaar zijn.
In de supermarkt zoek je naar echte ovenaardappelen. Die zijn veel groter dan gewone aardappelen en meer geschikt om te bakken in de oven.
Lekker met een lepeltje zure room of wat Philadelphia roomkaas en vers gesnipperde bieslook.

Reacties