Pav Bahji uit India

India is één van die landen die ik echt heel graag eens zou bezoeken, al is het maar voor de straatstalletjes met lokale gerechten. Er zit zoveel smaak in de Indische keuken. Gelukkig kunnen we de meeste gerechten hier ook krijgen en zelf aan de slag gaan. Vandaag maken we pav bahji (spreek uit: paaw baadzjie).

Wat hebben we nodig:
  • geklaarde boter (ghee)
  • 4 aardappelen, geschild, gekookt en in blokjes gesneden
  • 1 wortel, geblancheerd en in fijne brunoise gesneden
  • 250 gr champignons, in plakjes gesneden
  • 4 sjalotten, gepeld en fijngesnipperd
  • 4 tomaten, in fijne brunoise gesneden
  • 3 paprika's in verschillende kleuren, in fijne brunoise gesneden
  • 1 stukje gember, geraspt
  • 1 eetlepel garam masala
  • chilipoeder naar smaak
  • 1/2 koffielepel gemalen kruidnagel
  • 1/2 koffielepel kaneelpoeder
  • verse koriander, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit wat ghee in een braadpan.
  • Bak de aardappelblokjes aan met de wortel en de champignons, tot je een korstje hebt. Zet de pan even aan de kant.
  • Verhit een tajine of een hele grote pan (type paella pan). 
  • Doe wat ghee in de pan.
  • Laat de sjalotjes even fruiten zonder dat ze bruin worden.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en daarna de paprikablokjes.
  • Kruid met de gember, garam masala, chili, kruidnagel, kaneel en verse koriander.
  • Laat de groentjes zacht worden.
  • Mix de groentjes tot een saus.
  • Maak de pan schoon en verhit opnieuw wat ghee.
  • Giet de saus op de ghee en meng alles samen met een grote lepel.
  • Verdeel het aardappelmengsel over de saus en meng opnieuw alles door elkaar.
  • Laat alles op een zacht vuurtje een 2-tal uurtjes sudderen. Giet wat water aan de buitenrand zodat de groenten niet uitdrogen.
  • Schep de pav bahji in een kommetje en gebruik brood als "lepel" om de groentensaus op te scheppen.
TIP:

Je kan ook nog look toevoegen aan de groentenmengeling en extra chili pepers voor als je het graag pikanter wilt.
Hoe langer de saus kan pruttelen, hoe beter de smaak.
Roer op het einde erwten of kikkererwten door de pav bahji voor extra groenten.
Strooi net voor het opdienen nog wat verse koriander over het gerecht.

Reacties