Bisque van butternut pompoen

Foto Cathy Van de Moortele
Ken je de butternut pompoen? Hij is steeds vaker te vinden in onze winkels. Superlekker in soep of in gratin, afgewisseld met aardappelschijfjes.
We hebben zelf geen butternuts in de tuin staan, maar een bezoekje aan mammie en nonkel levert altijd lekkere producten op.

Wat hebben we nodig:
  • 3 eetlepels vetstof
  • 1 grote ui, gepeld en grof gehakt
  • 2 tenen look, gepeld en in plakjes gesneden
  • snuif gedroogde thijm
  • snuifje kaneel
  • snuifje cayenne of gerookte paprika
  • snuif zout
  • 1 grote butternut pompoen, geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • 500 ml kippenbouillon
  • 220 ml melk
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • zure room voor de afwerking
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit een pan met zware bodem, type le Creuset, op een medium vuur.
  • Laat de boter smelten en voeg de ui, look en kruiden toe. 
  • Roer nu en dan en laat de uien glazig worden.
  • Voeg de butternut, bouillon en melk toe en breng de soep aan de kook. 
  • Laat de soep zachtjes verder pruttelen tot de pompoen gaar is.
  • Pureer de soep in de blender. Zorg dat het deksel bovenaan openstaat en leg er een handdoek op, om spatten tegen te gaan.
  • Breng de soep weer over in de pot en voeg desgewenst tot 500 ml water toe als de soep te dik is.
  • Werk af met citroensap, een lepeltje zure room en wat extra cayennepeper.
TIP:

Butternut en kaneel gaan heel goed samen. Zie je die combinatie toch niet zitten, kies dan voor nootmuskaat.
Je kan ook (light) room gebruiken ipv melk.
Soep wordt altijd wat dikker eens ze afgekoeld is. Voeg bij het heropwarmen nog wat extra water of bouillon toe.
Wil je de soep invriezen? Kies er dan voor om de melk of room pas toe te voegen bij het heropwarmen.

Reacties