Spritzen
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 320 gr boter, op kamertemperatuur
- 200 gr lichtbruine suiker
- het merg van 1 vanillestokje
- 1 ei
- 400 gr patisseriebloem, gezeefd
- snuifje zout
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak je werkblad schoon (gebruik liefst marmer) en stort hierop de boter, de suiker en het vanillemerg.
- Met je handen "wrijf" je alles door elkaar. Het lijkt wel alsof je moddertaartjes maakt in de zandbak, maar zo hoort het er uit te zien.
- Als de boter goed gemengd is met de suiker, doe je het ei er bij.
- Blijf de ingrediënten wrijven over het werkblad tot het ei goed opgenomen is.
- Doe de bloem in deeltjes bij het deeg en blijf wrijven tot je een samenhangend geheel bekomt.
- Voeg het snuifje zout toe en gebruik een deegschraper om alles op 1 hoop te brengen.
- Met een spatel breng je het deeg over in een spuitzak met een wijd kartelmondje.
- Spuit de S-vormige spritzen op het bakpapier.
- Bak de koekjes 20 min of tot ze goudbruin zijn.
- Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
Foto Cathy Van de Moortele |
Je kan wat fondant chocolade au bain marie smelten en de spritzen voor de helft in de chocolade dopen. Laat ze drogen op bakpapier.
Je kan spritzen in verschillende vormen spuiten: de S zoals hierboven, maar ook rozetten, strepen, schelpjes of cirkels.
Verleid je niet om het deeg te mengen met de mixer, of je koekjes zullen taai zijn.
Reacties