Spritzen

Foto Cathy Van de Moortele
Haal het kind in jezelf naar boven met dit recept voor spritzen. Je kent ze wel, die koekjes die gespoten worden in een S-vorm. Voor dit recept heb je geen Kenwood of mixer nodig: nee, je kliedert echt met je handen. Dat is een must met dit wrijfdeeg. Nodig de kinderen uit en maak een extra groot recept.

Wat hebben we nodig:
  • 320 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr lichtbruine suiker
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 1 ei
  • 400 gr patisseriebloem, gezeefd
  • snuifje zout
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak je werkblad schoon (gebruik liefst marmer) en stort hierop de boter, de suiker en het vanillemerg.
  • Met je handen "wrijf" je alles door elkaar. Het lijkt wel alsof je moddertaartjes maakt in de zandbak, maar zo hoort het er uit te zien. 
  • Als de boter goed gemengd is met de suiker, doe je het ei er bij.
  • Blijf de ingrediënten wrijven over het werkblad tot het ei goed opgenomen is.
  • Doe de bloem in deeltjes bij het deeg en blijf wrijven tot je een samenhangend geheel bekomt.
  • Voeg het snuifje zout toe en gebruik een deegschraper om alles op 1 hoop te brengen.
  • Met een spatel breng je het deeg over in een spuitzak met een wijd kartelmondje.
  • Spuit de S-vormige spritzen op het bakpapier.
  • Bak de koekjes 20 min of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Foto Cathy Van de Moortele
Mis-en-place is heel belangrijk in de keuken. Zorg dat alles klaar staat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en moet je niet bij de buren eieren en suiker gaan halen.
Je kan wat fondant chocolade au bain marie smelten en de spritzen voor de helft in de chocolade dopen. Laat ze drogen op bakpapier.
Je kan spritzen in verschillende vormen spuiten: de S zoals hierboven, maar ook rozetten, strepen, schelpjes of cirkels.
Verleid je niet om het deeg te mengen met de mixer, of je koekjes zullen taai zijn.

Reacties