Australische citroenfriands

Foto Cathy Van de Moortele
Ik kende dit gebakje helemaal niet. Het deed me wel watertanden, toen ik las dat er amandelpoeder in zat, in combinatie met citroen. Kan helemaal niet verkeerd zijn toch? Ze deden me ook een beetje denken aan onze madeleintjes.
Om deze kleine gebakjes te maken, heb je hele lage muffinvormpjes nodig, liefst in silicone. Je kan ook wel de hogere gebruiken, maar dan doe je ze niet zo vol. Als je rondkijkt op internet, kan je vast wel de vormpjes vinden. Ik had ze liggen, maar wist niet dat het een friandvorm was.. zo zie je maar. Je weet niet half wat je in huis hebt.

Wat hebben we nodig:
  • 190 gr ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
  • 60 gr patisseriebloem
  • 200 gr bloemsuiker
  • 120 gr amandelpoeder, extra fijn gemalen in de foodprocessor
  • 5 eiwitten, losgeklopt
  • zeste van 1 citroen
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet de silicone vorm in met bakspray en bestuif met een beetje bloem. Schud overtollige bloem uit de vorm.
  • Zeef de bloem met de suiker en het amandelpoeder in een grote kom.
  • Roer de losgeklopte eiwitten door de droge ingrediënten en voeg ook de boter en de zeste toe. 
  • Vul de holtes voor 2/3 op met beslag.
  • Bak de cakejes 25 min in de oven tot ze goudbruin zijn en een satéprikker er droog uitkomt. 
  • Laat de friands nog 5 min in de vorm staan op een taartrooster en laat ze dan volledig afkoelen op het rooster.
  • Bestuif de friands nog even met bloemsuiker en dien ze op.
TIP:

Vervang de citroenzeste door sinaaszeste.
Dit recept is goed voor 48 friands.
Bewaar de friands in een goed afsluitbare tupperware doos. Zo blijven ze zeker enkele dagen vers.
Vries de helft van je friands in, voor als je eens onverwachts gasten hebt. Ze zijn snel ontdooid en je hebt weer iets lekkers voor bij de koffie.

Reacties