Aardbeidessert met een crumble van brood

Foto Cathy Van de Moortele
Een heerlijk fris dessert voor op een zonnige dag. Het recept klinkt bewerkelijk, maar eigenlijk valt dat heel goed mee. Sinds ik een abonnement heb op Koken en Genieten, sta ik nog liever achter de potten en pannen. De recepten zijn heel haalbaar en de ingrediƫnten niet extravagant. Met dit dessert zal je alvast scoren!

Wat hebben we nodig:
  • 350 gr aardbeien, ontkroond en fijn gesneden
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 10 gr vanillepuddingpoeder
  • 1.5 eetlepel koud water
  • 25 gr boter
  • 85 gr oud wit brood, verkruimeld
  • 50 gr kristalsuiker
  • 100 ml slagroom
  • enkele druppels vanille essence
  • 150 gr aardbeien, ontkroond en fijn gesneden
  • 25 gr amandelschilfers, getoast in een droog pannetje
  • 2 aardbeien, gehalveerd
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de aardbeien met de suiker in een steelpan en breng alles al roerend aan de kook.
  • Los het vanillepuddingpoeder op in het water. Voeg dit papje toe aan de hete aardbeien en roer goed door. Laat de aardbeien nog een minuutje doorkoken en spatel de compote dan in een kommetje. Laat de aardbeien volledig afkoelen.
  • Rooster het broodkruim goudbruin in een pannetje met de boter. 
  • Strooi de suiker over het broodkruim en laat het voorzichtig karamelliseren. Loop niet weg van het vuur en zorg dat de suiker niet verbrandt.
  • Breng het broodkruim over in een kommetje en laat het volledig afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf. Parfumeer met vanille essence.
  • Schep de rest van de aardbeien door de koude compote.
  • Neem 4 hoge glazen.
  • Schep een laagje compote in elk glas.
  • Verdeel de helft van de kruimels over de 4 glazen.
  • Dek af met de rest van de compote en daarover nog meer kruimels.
  • Werk af met een flinke lepel slagroom en de amandelschilfers.
  • Bestuif voorzichtig met bloemsuiker en leg in elk glas een halve aardbei.
  • Zet de glazen koel weg, tot je ze wilt opdienen.
TIP:

Heb je vanillestokjes in huis? Voeg dan het merg van 1/2 vanillestokje toe aan de slagroom ipv de essence.
Laat dit dessert niet te lang in de koelkast staan, anders is de knapperigheid van de crumble weg.

Reacties