Ouderwets roggebrood
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 15 gr verse gist
- 150 ml water, lauwwarm
- 250 gr roggemeel
- 200 gr tarwebloem
- 130 ml volle melk, lauwwarm
- 10 gr zout
- 10 gr honing, vloeibaar
- Breek de gist in het lauwwarme water en laat het papje even staan.
- Doe de twee soorten bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
- Giet het gistpapje en de melk in het kuiltje en gebruik een houten lepel om alles mooi door elkaar te mengen.
- Meng alles gedurende 1 min met de kneedhaak.
- Voeg het zout toe en meng nogmaals 1 min.
- Voeg de honing toe en meng nog 1 min.
- Kneed alles op een iets hogere snelheid gedurende 6 - 9 min of tot de deegbal van de kom loslaat.
- Vet een kom lichtjes in met olie en leg de deegbal in de kom. Dek af (met een douchemuts bijvoorbeeld) en laat het deeg een uurtje rijzen.
- Duw de lucht uit het deeg en vorm een rond brood.
- Leg het brood in een rijsmandje of meteen in een ronde broodvorm.
- Bestuif het brood met extra roggemeel.
- Laat het deeg nog een half uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Maak twee scherpe insnijdingen in de bovenkant en laat het brood nog 20 min rijzen.
- Bak het brood 35 min of tot het gaar is.
- Laat het brood volledig afkoelen op een taartrooster.
Foto Cathy Van de Moortele |
Lekker met kaas of charcuterie.
Reacties