Ouderwets roggebrood

Foto Cathy Van de Moortele
Een ideaal brood als basis voor bruschetta of lookbroodjes. Uiteraard doe je dat pas eens het brood oudbakken is - als er iets van overblijft dus. Roggebrood is gezond en vult goed.

Wat hebben we nodig:
  • 15 gr verse gist
  • 150 ml water, lauwwarm
  • 250 gr roggemeel
  • 200 gr tarwebloem
  • 130 ml volle melk, lauwwarm
  • 10 gr zout
  • 10 gr honing, vloeibaar
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het lauwwarme water en laat het papje even staan.
  • Doe de twee soorten bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje en de melk in het kuiltje en gebruik een houten lepel om alles mooi door elkaar te mengen.
  • Meng alles gedurende 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg het zout toe en meng nogmaals 1 min.
  • Voeg de honing toe en meng nog 1 min.
  • Kneed alles op een iets hogere snelheid gedurende 6 - 9 min of tot de deegbal van de kom loslaat.
  • Vet een kom lichtjes in met olie en leg de deegbal in de kom. Dek af (met een douchemuts bijvoorbeeld) en laat het deeg een uurtje rijzen.
  • Duw de lucht uit het deeg en vorm een rond brood. 
  • Leg het brood in een rijsmandje of meteen in een ronde broodvorm.
  • Bestuif het brood met extra roggemeel.
  • Laat het deeg nog een half uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Maak twee scherpe insnijdingen in de bovenkant en laat het brood nog 20 min rijzen. 
  • Bak het brood 35 min of tot het gaar is.
  • Foto Cathy Van de Moortele
  • Laat het brood volledig afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Lekker met kaas of charcuterie.

Reacties