Krokant Italiaans brood

Foto Cathy Van de Moortele
Veel mensen zien er onwijs tegenop, om zelf brood te bakken. Nochtans is brood bakken niet zo heel moeilijk. Je zal waarschijnlijk niet van de eerste keer een perfect brood uit je oven halen, maar gaandeweg leer je bij en ontdek je nieuwe mogelijkheden. Een oven is niet enkel om pizza op te warmen...

Wat hebben we nodig:
  • 10 gr verse gist
  • 160 ml water, lauwwarm
  • 250 gr tarwebloem
  • 5 gr zout
  • 7 gr lichtbruine suiker
  • 4 ml olie
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het water en laat het papje even staan.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en meng alles met de K-haak van de Kenwood gedurende 1 min.
  • Voeg het zout en de suiker toe en meng nogmaals 1 min.
  • Voeg de olie toe en meng een laatste keer.
  • Met de kneedhaak kneed je het deeg nu 6 - 9 min of tot de deegbal van de kom loslaat.
  • Leg de deegbal in een licht ingevette kom en dek af met een douchemuts.
  • Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Duw de lucht uit het deeg en laat het 20 min rusten onder een handdoek.
  • Vorm een ovaal brood van het deeg en leg het op een pizzaschep waarop een ruime portie pastabloem ligt.
  • Laat het deeg afgedekt nog 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Na 30 min rijzen kan je het brood scoren: met een lame mesje maak je 1 insnijding over de hele lengte van het brood. Laat het daarna verder rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 190° en leg er van in het begin een pizzasteen in. 
  • Schuif het brood van de pizzaschep op de pizzasteen.
  • Na 5 min spuit je wat water op het brood.
  • Dat herhaal je nog 2x.
  • Bak het brood 35 - 40 min of tot het goudbruin is. Als je klopt op de onderkant, moet het brood hol klinken.
  • Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Heb je geen pizzasteen? Draai de bakplaat dan om en bak het brood op de onderkant van de plaat.
Een pizzasteen zorgt voor een extra lekker brood.
Het spuiten met water op het brood zorgt voor de krokante korst.
Door het brood te scoren, geef je het brood een rustieker uiterlijk. De korst gaat dan open en zorgt voor extra knapperigheid.

Reacties