Panna cotta met citrusgelei

Een dessertje met een beetje meer werk, maar zeker de moeite waard om het eens uit te proberen. Ideaal voor als je gasten hebt, omdat je het heel bijzonder kan presenteren. Verrassend! Ook zonder de citrusgelei, met enkel vers rood fruit, is het dessertje zeker de tijd waard.

Wat hebben we nodig:
  • 10 gr gelatineblaadjes
  • 120 ml slagroom
  • 120 ml volle melk
  • 120 gr vloeibare honing
  • 1 vanillestokje
  • 500 gr Griekse yoghurt
  • 60 ml koud water
  • 7 gr gelatinepoeder
  • 420 ml sinaasappelsap
  • het sap van 6 limoenen
  • het sap van 1/2 grote citroen
  • 1 eetlepel Limoncello
  • 45 - 65 gr kristalsuiker
  • rood fruit
  • verse muntblaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Week de gelatineblaadjes 15 min in ruim, koud water. 
  • Doe de room, melk, honing, vanillemerg + het stokje in een steelpannetje en verwarm alles tot net onder het kookpunt.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Nijp de gelatineblaadjes uit en roer ze onder de warme room tot de gelatine helemaal opgelost is.
  • Giet alles door een fijne zeef in een grote maatbeker met een teutje. Gooi het vanillestokje weg.
  • Doe de yoghurt in de kom van de Kenwood en klop hem glad met de draadklopper.
  • Giet het warme roommengsel geleidelijk aan bij de yoghurt, terwijl de klopper blijft mengen.
  • Breng alles weer over in de maatbeker.
  • Verdeel de panna cotta over 6 mooie glazen. Dek ze af met plastic folie en zet ze minstens 4u in de koelkast om op te stijven.
  • Maak nu de citrusgelei.
  • Strooi het gelatinepoeder over het koude water en laat het geheel 5 min staan.
  • Doe het sinaasappelsap met het limoensap en citroensap en suiker in een steelpannetje en verwarm het geheel zachtjes. Van zodra de suiker opgelost is, haal je het pannetje van het vuur.
  • Proef voorzichtig of het mengsel zoet genoeg is. Voeg zonodig extra suiker toe en laat die ook weer smelten.
  • Voeg de Limoncello toe en meng goed.
  • Klop de opgeloste gelatine (met het water) bij dit mengsel en roer tot alles mooi homogeen geworden is.
  • Giet de gelei door een fijne zeef in een maatbeker met een teutje.
  • Haal de panna cotta uit de koelkast.
  • Verdeel de gelei over de glaasjes. Dek opnieuw af met folie en laat de gelei minstens 4u opstijven.
  • Werk af met rood fruit en een blaadje munt.
TIP:

Zet de glaasjes schuin in muffinvormpjes als je de panna cotta erin giet. Op die manier creƫer je een ander niveau in je dessert. Eens de panna cotta opgesteven is, kan je de glaasjes weer rechtop zetten en er de citrusgelei bijgieten. Zet de glaasjes daarna recht in de koelkast en laat ze verder opstijven.
Limoncello is een Italiaans citroenlikeur. Heel fris. Het past heel erg goed bij dit dessert.
Maak dit dessert de avond voordien, zodat je voldoende tijd hebt om het dessert goed te laten opstijven. 

Reacties