Rozijnenbrood

Als je op zondag een sneetje rozijnenbrood kan eten, is het feest. Als dat brood dan nog eens uit je eigen oven komt, is het dubbel feest.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr gouden rozijntjes
  • 500 gr patisseriebloem
  • 35 gr verse gist
  • 200 ml melk, lauwwarm
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 4 gr zout
  • 50 gr kristalsuiker
  • 100 gr boter, in vlokjes, op kamertemperatuur
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Week de rozijntjes in lauwwarm water gedurende 30 min. Spoel ze af en dep ze droog.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood. Maak een kuiltje in het midden.
  • Breek de gist in de auwwarme melk en laat het gistpapje even staan. 
  • Giet het gistpapje en de eieren bij de bloem en meng 1 min met de kneedhaak.
  • Strooi het zout en de suiker over de bloem en meng 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg de boter toe en kneed het deeg tot het mooi elastisch geworden is en van de kom loslaat.
  • Stort het deeg op een licht ingevet werkvlak en rol het uit tot een rechthoek.
  • Verdeel de rozijnen over het deeg en vouw de rechterkant naar het midden. Vouw de linkerkant daar overheen. Bol het deeg mooi op en laat het 40 min rusten onder een handdoek of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ronde broodvorm goed in.
  • Schep het deeg in de vorm en druk het lichtjes aan.
  • Doreer het brood met het losgeklopte ei.
  • Bak het brood 35 min of tot het mooi gebruind en gaar is.
  • Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Varieer met donkere en lichtgekleurde rozijnen.
Je kan ook broodpasta gebruiken ipv boter in je deeg. Te koop bij het Bakkershuis in Gent of bij Aveve. Het zorgt ook voor een betere structuur in je deeg en je brood blijft langer vers. Mooi meegenomen toch? Gebruik 15 gr broodpasta voor 500 gr bloem.

Reacties