Quiche met courgette en geitenkaas

Foto Cathy Van de Moortele
Ieder jaar opnieuw kweken we onze eigen courgetten. Een heel dankbare groente en je kan er alle kanten mee op. Heb je al eens een courgettencake gebakken? Heerlijk!
Vandaag gaan we echter een quiche maken. Zowel warm als koud heerlijk. Voor een picknick bijvoorbeeld?
Met zachte geitenkaas en rijpe tomaatjes, afgewerkt met takjes verse thijm, moet je gewoon toegeven dat dit subliem is als lunch. Neem een puntje mee naar je werk. Je collega's zullen met afgunst naar je kijken en wensen dat ze hun boterhammetjes met kippenwit konden ruilen..

Wat hebben we nodig:
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 grote courgette, geschild
  • bakspray of olie
  • 3 eieren
  • 140 gr verse geitenkaas
  • 2 takjes thijm, geritst
  • peper en zout
  • 1 tomaat, ontpit en in plakken gesneden
  • 60 gr verse geitenkaas
  • 1 takje thijm, geritst
  • honing, vloeibaar
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Leg het bladerdeeg met het bakpapier naar boven in een ingevette quichevorm met ribbeltjes.
  • Druk het bladerdeeg goed in de ribbeltjes. 
  • Beleg het bakpapier met voldoende bakparels of droge bonen.
  • Bak het deeg blind gedurende 10 min.
  • Haal het bakpapier met de bakparels weg.
  • Verhit een grote pan.
  • Gebruik een juliennesnijder om grote plakken courgette af te snijden. 
  • Vet de plakken in met bakspray en leg ze in de pan. 
  • Bak ze lichtbruin aan beide zijden en laat ze wat afkoelen op een bord.
  • Mix de eieren met 140 gr geitenkaas.
  • Kruid af met de thijm, peper en zout.
  • Giet dit mengsel in de voorbereide vorm.
  • Beleg met plakjes tomaat.
  • Drapeer de courgetteplakken rond de tomaatjes.
  • Verkruimel de 60 gr geitenkaas over de tomaatjes.
  • Kruid nogmaals af met thijm, peper en zout en druppel wat honing over de geitenkaas.
  • Bak de quiche 20 min of tot ze goudbruin is.
TIP:

Hou je niet van geitenkaas? Gebruik dan philadelphia roomkaas.
Ik gebruik een bûche verse geitenkaas, zonder korst.
Het blind bakken van het deeg, zorgt voor een knapperige bodem en korst.

Reacties