Bruine broodjes

Foto Cathy Van de Moortele
De eenvoud zelf: een gewoon, lichtbruin brood, zonder meer. Lekker van smaak en zachte structuur. Voor wie niet gewend is om brood te bakken en het toch eens wil proberen. Dit recept is meteen goed voor twee kleine broodjes.

Wat hebben we nodig:
  • 15 gr verse gist
  • 475 ml water, lauwwarm
  • 455 gr tarwebloem
  • 280 gr volkoren bloem
  • 10 gr zout
  • 110 gr honing, vloeibaar
  • 30 gr boter of broodpasta
  • 20 gr boter, gesmolten
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het lauwwarme water en laat het papje even staan.
  • Doe de twee soorten bloem in de kom van de Kenwood en meng ze met elkaar.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet daar het gistpapje in.
  • Met de K-haak meng je alles door elkaar.
  • Voeg het zout toe en meng 1 min.
  • Voeg de honing toe en meng verder met de K-haak tot alles mooi aan elkaar hangt.
  • Voeg de 30 gr boter toe en meng een laatste keer met de K-haak.
  • Bevestig de kneedhaak en kneed het deeg 6 - 9 min of tot het deeg als een bal loslaat van de kom.
  • Leg de deegbal in een licht ingevette kom en dek af met bijv. een douchemuts of een propere handdoek.
  • Laat het deeg een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Duw de lucht uit het deeg en laat het deeg 15 min afgedekt liggen.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.
  • Rol de twee stukken deeg uit tot rechthoeken en rol ze strak op.
  • Leg de broden met de naad naar beneden, in ingevette broodvormen en dek ze opnieuw af.
  • Laat de broodjes rijzen tot ze net boven de vorm uitkomen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bak de broden 25 -30 min. Bak ze zeker niet te hard.
  • Vet de bovenkant in met de gesmolten boter.
  • Laat de broden volledig afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Het insmeren met de boter zorgt ervoor dat de korst zacht blijft. Deze stap kan je overslaan.
Je kan de broden ook scoren met een lame mesje van zodra ze in de broodvorm liggen. Bestuif de broden eerst met wat bloem. Score ze dan met het mesje en laat ze voor de 2e maal rijzen.
Als het deeg te plakkerig blijkt, voeg dan met mondjesmaat wat extra bloem toe.

Reacties