Karoteklak
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- vetstof
- 1 kg stoofvlees
- scheutje azijn
- 1 liter bouillon, heet
- 3 uien, gepeld en fijngesnipperd
- 3 tenen look, gepeld en fijngehakt
- 1 kg aardappelen, geschild en in stukken gesneden
- 1 kg wortelen, geschraapt en in stukken gesneden
- 1 takje thijm
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- peper en zout
- Verhit wat vetstof in een Creuset pan. Bak het vlees aan alle kanten bruin en voeg de azijn toe.
- Overgiet het vlees met bouillon tot het helemaal onder staat.
- Laat het vlees sudderen op een zacht vuurtje.
- Voeg de uien, look, aardappelen, wortels en kruiden toe aan het vlees. Giet zonodig nog wat extra bouillon in de pot, zodat het geheel niet kan droogkoken.
- Laat de karoteklak verder garen tot de groenten en het vlees helemaal zacht zijn.
- Gooi de kruidnagel, laurier en thijm weg.
- Giet de resterende bouillon uit de pot in een maatbeker en stamp de karoteklak fijn met een aardappelstamper. Voeg zo nodig nog wat van de bouillon weer toe om de puree smeuïg te houden.
Varkensstoofvlees doet het beter in dit recept dan rundsstoofvlees. Je kan ook kippenvlees gebruiken, alhoewel dat iets droger kan zijn. Opteer dan eerder voor vlees van de kippendijen ipv vlees van de borst.
Reacties