Geroosterde paprikadip

Voor wie bekend is met de Arabische keuken, zal muhammara (moehummarra) geen geheim zijn. Deze paprikadip wordt graag gesmaakt in Syrië. In België vind je het wel eens bij de vegetarische producten - bijvoorbeeld bij de Hobbit - maar uiteraard kan je muhammara ook zelf maken. Vergeet niet: wat je zelf doet, doe je meestal beter. Dit is niet het makkelijkste recept, omdat je best wat ingrediënten in huis moet halen, maar eens je ze in huis hebt, zal je vaker muhammara maken.

Wat hebben we nodig:
  • 2 grote rode paprika's
  • 1/4 ui, gepeld en grof gehakt
  • 2 teentjes look, gepeld en grof gehakt
  • 1 koffielepel gemalen komijn
  • 1/2 koffielepel gemalen koriander
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1/2 koffielepel chilipoeder
  • snuifje zout
  • snuifje kaneel
  • snuifje nootmuskaat
  • 1 1/2 kopje walnoten, gedopt en grof gehakt
  • 2 eetlepels siroop van granaatappel
  • sap van 1/2 limoen
  • 1/2 kopje paneermeel
Hoe gaan we te werk:
  • Grill de paprika's zwart op je gasfornuis. 
  • Doe de paprika's in een zakje, knoop het dicht en laat ze even liggen.
  • De velletjes kan je nu makkelijk verwijderen. Verwijder ook de pitten.
  • Snij de paprika's in stukken.
  • Doe de paprika's samen met alle andere ingrediënten in de foodprocessor. 
  • Pulseer de muhammara tot een korrelig geheel. Het mag niet te glad worden.
TIP:

Serveer de muhammara met pitabrood, plat brood of crackers. Het is een mooie variatie op hummus.
Siroop van granaatappel: koop granaatappelsap. Laat het sap reduceren tot je een dikke stroop overhoudt. Neem hier 2 eetlepels van. Of gebruik grenadinesiroop.

Reacties