Vichyssoise soep met zure room

Bedoeld om koud te eten, maar net zo lekker warm. Prei zit niet bij mijn favoriete groenten. Van deze soep kan ik gerust meerdere kommetjes eten.
Deze soep hebben we gemaakt in de vegetarische kookles, gegeven door Hilda Slosse.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 2 uien, gepeld en gesnipperd
  • 3 dikke preien, gewassen en in ringen gesneden
  • 1 aardappel, geschild en in stukken gesneden
  • 750 ml (groenten)bouillon, heet
  • 200 ml (soja)room
  • 200 ml melk
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout
  • verse bieslook, fijngesnipperd
  • zure room
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit de olie in een hoge kookpot en laat die goed heet worden.
  • Fruit de uien glazig en fruit de preiringen dan ook mee.
  • De groenten hoeven niet te kleuren.
  • Voeg de hete bouillon toe en breng de soep aan de kook.
  • Laat de soep koken tot de groenten gaar zijn.
  • Blender de soep of gebruik een staafmixer om de soep fluweelzacht te maken.
  • Laat de soep nog eens opkoken.
  • Voeg de room en melk toe. De soep mag nu heropgewarmd worden, maar mag niet meer koken.
  • Spice de soep op met het citroensap en kruid af met flink wat peper en een snuif zout.
  • Laat de soep 2u afkoelen en zet ze dan in de koelkast. 
  • Serveer koud met een toef zure room en gesnipperde bieslook.
TIP:

Als je de soep warm wil eten, schep ze dan in mooie kommetjes. Werk af met een toef zure room en gesnipperde bieslook.
Als de soep de volgende dag te dik geworden is, roer er dan nog wat melk door.

Reacties