Donuts

Foto Cathy Van de Moortele
Straight from the States... Donuts vind je hier ook al in de broodjeszaak of in de supermarkt of gewoon bij de bakker om de hoek. Ze zijn wel vergelijkbaar met onze oliebollen, boules de berlin of beignets, maar toch dat ietsje anders. Werk ze af met vanille glazuur of een chocoladelaagje en chocolade versiering.

Wat hebben we nodig:
  • 7 gr korrelgist of 15 gr verse gist
  • 30 ml water, lauwwarm
  • 180 ml melk, lauwwarm
  • 50 gr kristalsuiker
  • snuifje zout
  • 1 ei
  • 35 gr vetstof
  • 350 - 450 gr patisseriebloem, gezeefd
  • 40 gr vetstof
  • 125 gr bloemsuiker, gezeefd
  • vanille essence
  • 30 ml water, heet (mogelijks niet alles nodig)
Hoe gaan we te werk:
  • Los de gist op in het lauwe water en laat het papje schuimig worden.
  • Meng het gistpapje met de melk, de suiker, het zout, het ei, de vetstof en een deeltje van de bloem.
  • Klop de rest van de bloem geleidelijk aan bij het beslag tot je een mooi deeg bekomt. Je hebt mogelijks niet al de bloem nodig. Voeg niet meer bloem toe dan nodig.
  • Kneed het deeg tot het zacht en elastisch is. Het mag net niet meer aan de handen blijven kleven.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom en dek af. 
  • Laat het deeg 1u rijzen.
  • Stort het deeg op een bebloemd werkvlak (gebruik redelijk wat van de resterende bloem hiervoor). Rol het deeg uit en steek cirkels deeg uit. Gebruik een klein rond vormpje om het middelste gat uit te steken (of gebruik een donutsteker).
  • Bebloem een bakblik en leg de donuts er op. Zorg voor voldoende tussenruimte.
  • Dek de donuts opnieuw af en laat ze nog 1u rijzen.
  • Smelt de vetstof in een pannetje. Klop de bloemsuiker en de vanille bij de gesmolten boter tot alles mooi opgelost is.
  • Voeg geleidelijk aan het water toe, tot het glazuur de gewenste dikte heeft. Zorg dat je niet teveel water toevoegt of het glazuur wordt te dun.
  • Verwarm de frituurpan op 175°C.
  • Laat voorzichtig 1 donut per keer in het vet glijden. Twee à drie donuts per bakbeurt is het maximum, anders koelt het vet veel te snel af.
  • Draai de donuts om met een grote vleesvork, zodat ook de andere kant kan bakken.
  • Laat de donuts uitdruppen op een taartrooster (leg er aluminium folie onder).
  • Doop de donuts in het glazuur nu ze nog warm zijn. Leg ze terug op je taartrooster, zodat het teveel aan glazuur kan weglopen.
TIP:

Gebruik niet meteen alle bloem. Het deeg zal nogal plakkerig zijn, maar je moet het wel met de hand kunnen kneden. Gebruik iets meer bloem zodat het niet aan de handen blijft plakken, maar het kan goed zijn dat je niet alle bloem nodig hebt.
Doop de nog warme donuts gewoon in kristalsuiker of in decoratieve eetbare pareltjes.
Ik gebruik liefst verse gist, die ik koop bij de plaatselijke bakker. Bewaar de gist in een tupperware potje in de koelkast.
Bewaar de donuts in ziploc zakjes. Je kan ze ook invriezen. Laat ze weer ontdooien voor je ze wilt opeten en warm ze heel kort in de microgolf om ze weer kraakvers en mals te maken.
Als je een donutsteker gebruikt, frituur dan ook de bolletjes uit het midden.

Reacties