Italiaanse torta al limone

Foto Cathy Van de Moortele
Na het kijken naar Hobbykok Vlaanderen, dook ik onmiddellijk de keuken in om deze heerlijke citroentaart na te maken. Ik had niet alle ingrediënten in huis en heb het originele recept dan maar wat aangepast. Doordat ik geen amandelpoeder in huis had, heb ik dan zelf amandelschilfers gemalen tot ze korrelig maar net geen poeder geworden waren. Zo heb je nog wat "beet" in de taart. Lekker licht en luchtig. 

Wat hebben we nodig:
  • 5 eierdooiers
  • 180 gr kristalsuiker
  • 200 gr boter
  • 120 gr witte chocolade, in stukjes gebroken
  • sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel citroenrasp van Dr Oetker (of zeste van 2 citroenen)
  • scheutje Limoncello
  • 300 amandelschilfers, gemalen (of amandelpoeder)
  • 5 eiwitten, stijfgeklopt
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde, geribbelde taartvorm goed in met boter. Bestuif met bloem en klop de overtollige bloem uit de vorm.
  • Klop de eierdooiers op met de suiker, tot een romige massa. Dit kan wel enkele minuten in beslag nemen, want de suiker moet volledig opgelost zijn.
  • Doe de boter met de chocolade in een microgolfbestendig kommetje. Smelt de chocolade op een laag wattage en roer goed om.
  • Voeg de chocolade toe aan de eiermassa en klop alles mooi door elkaar.
  • Voeg het citroensap, citroenrasp en Limoncello toe. Proef of de smaak goed zit.
  • Roer de gemalen amandelen door het beslag.
  • Roer één eetlepel van dit beslag door de eiwitten en zorg dat alles mooi homogeen opgenomen wordt.
  • Nu kan je de eiwitten zonder problemen door de rest van het beslag spatelen.
  • Giet het beslag in de vorm en klop de vorm even op het werkblad, zodat alle lucht eruit is.
  • Bak de torta 30 - 35 min in de oven. Prik even in de taart om te zien of ze gaar is. Je kan hiervoor een satéstokje gebruiken. Het satéstokje moet vlot door de taart gaan. De taart mag niet droog zijn als een cake, maar ze mag ook niet nat meer zijn. 
  • Laat de taart even afkoelen in de vorm, op een rooster.
  • Draai de vorm om op een taartschotel en laat de taart afkoelen.
  • Bestuif de afgekoelde taart met bloemsuiker.
TIP:

De citroenrasp van Dr Oetker vind ik voorlopig enkel in Nederlandse supermarkten. De zeste is gemengd met suiker tot een soort korrelige pasta. Ik gebruik het vaak in patisserie.
In deze taart zit geen bloem. Die is namelijk vervangen door de amandelen.

Reacties