Boerenbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele
In de vegetarische kookles die ik volg met mijn schoonzusje Mieke, kreeg ik een gouden tip van een dame op leeftijd die nog altijd zelf haar brood bakt. Ik hou persoonlijk meest van donker brood of broden met veel zaadjes en pitten. Het voorstel om veel kleinere broodjes te bakken en die in te vriezen, leek me echt een superidee. Je hebt elke dag een broodje voor jou alleen. Heerlijk toch?

Wat hebben we nodig:
  • 650 gr volkoren bloemmengeling naar keuze
  • snuifje zout
  • 1 koffielepel lichtbruine suiker
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 2 eetlepels zonnebloempitjes
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 25 gr boter, in stukjes verdeeld
  • 15 gr verse gist
  • 450 ml lauwwarm water
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in een grote kom.
  • Strooi het zout aan één kant, de suiker aan de andere kant.
  • Voeg van alle zaden/pitten 1 eetlepel toe aan de bloem.
  • Doe de boter bij de bloem en kneed alles door elkaar.
  • Los de gist op in het lauwwarme water en laat het papje schuimig worden.
  • Voeg het gistpapje toe aan de bloem.
  • Kneed alles samen tot een mooie bal deeg met je keukenrobot. Het kan zijn dat het deeg plakkerig is. Voeg een klein beetje extra bloem toe, moest dat het geval zijn.
  • Stort het deeg op een licht bebloemd werkblad. Kneed en rek het deeg uit gedurende 10 min, tot het deeg elastisch en glad is.
  • Maak 4 kleine broodjes van het deeg. Rol de bovenkanten door de resterende zaden/pitten.
  • Leg de broodjes op een ingevet bakblik.
  • Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de broodjes.
  • Dek de broodjes losjes af met plastic folie, dat je lichtjes ingevet hebt. 
  • Laat de broodjes rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200C.
  • Verwijder de plastic folie van het brood. 
  • Bak de broodjes gedurende 20-25 min of tot ze lichtgekleurd zijn.
TIP:

Je kan uiteraard ook 1 groot brood maken. Verleng de baktijd met 10 min.
Van het merk Carrefour bestaan er zakjes met zaden en pitten of mengelingen van beide. Ideaal voor dit soort brood.
Laat de broodjes afkoelen en vries ze in. 

Reacties