Quiche Lorraine

Foto Cathy Van de Moortele
Eric Lanlard is zo'n Franse kok, die je meeneemt in zijn creativiteit. Ik kijk graag naar zijn programma's en geniet ten volle van zijn recepten. Een quiche is altijd feest: warm of koud, met of zonder vlees of vis, je kan er alle kanten mee op.

Wat hebben we nodig:
  • 1 recept korstdeeg*
  • 4 eieren
  • 25 gr boter
  • 1 eetlepel olie
  • 2 sjalotjes, gepeld en fijngesnipperd
  • 140 gr spekblokjes
  • 50 gr Gruyere kaas, geraspt
  • 225 ml room
  • verse nootmuskaat, geraspt
  • peper en zout
  • verse oregano, van de steeltjes geritst
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C. 
  • Leg het korstdeeg in een middelgrote taartvorm met een hoge, geribbelde rand.
  • Bekleed het deeg met bakpapier en strooi er bakparels in. 
  • Bak het deeg 10 min blind en verwijder het bakpapier en de bakparels.
  • Klop 1 ei los en bestrijk hiermee het deeg, zodat de bodem krokant blijft en geen vocht opneemt van de vulling. De zijkanten smeer je niet in.
  • Bak de bodem nog 5 min.
  • Verminder de oven naar 180°C.
  • Zet een pannetje op het vuur en laat de vetstoffen samen smelten.
  • Fruit de sjalotjes aan met het spek en laat het samen uitlekken in een vergiet.
  • Verdeel deze mengeling over het gebakken kruimeldeeg.
  • Strooi de kaas over het spek.
  • Klop de 3 resterende eieren met de room. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  • Giet dit mengsel in de vorm. Bestrooi met de oregano.
  • Bak de quiche 25 min of tot ze goudbruin is.
TIP:

Korstdeeg: Meng 300 gr bloem met 1 koffielepel zout, 140 gr ijskoude boter (in blokjes gesneden), 1 ei en 1 eetlepel melk. Meng kort en laat 30 min opstijven in de koelkast. Rol het deeg uit.
Serveer de quiche met een kruidensalade.
Voeg groentjes (beetgaar) toe aan je mengeling.
Heb je geen bakparels? Neem dan droge erwten of rijst.
Neem eens de helft Gruyère en de helft mosterdkaas.

Reacties