Panettone

Traditioneel Italiaans en vaak te vinden in de periode rond Kerstdag. Panettone is een hoog, smal brood, vol krenten en rozijnen. Serveer dit brood bij het ontbijt of in de namiddag, bij een kop koffie.

Wat hebben we nodig:
  • 7 gr korrelgist of 15 gr verse gist
  • 235 ml lauw water
  • 50 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 120 ml magere witte yoghurt
  • 5 ml vanille essence
  • citroenzeste
  • snuifje zout
  • 500 gr tarwebloem
  • 35 gr rozijnen
  • 35 gr krenten
  • 10 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 15 gr boter, gesmolten
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de gist met het water en de suiker.
  • Dek het kommetje af en laat het papje schuimig worden.
  • Voeg de eieren, yoghurt, vanille, zeste en zout toe.
  • Meng alles goed.
  • Voeg beetje per beetje de bloem toe tot je een goed hanteerbare bal deeg bekomt.
  • Kneed het deeg met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Het deeg mag niet plakkerig meer zijn nu. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is.
  • Vet een kom lichtjes in en leg de deegbal in de kom. Dek de kom af en laat het brood 1u rijzen op een warme plaats.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Neem een hoge ronde vorm en vet die in. Bekleed de vorm aan de binnenkant met bakpapier en zorg dat het papier nog zo'n 3 cm boven de rand uitsteekt.
  • Meng het gedroogde fruit met de bloemsuiker. 
  • Klop je vuist in het deeg, stort het op je bebloemde werkvlak en kneed het gedroogde fruit door het deeg.
  • Maak weer een bal van het deeg, leg die in de bakvorm en dek weer af met een handdoek. Laat het brood nog 30 min rijzen. Het deeg moet nu boven de rand van de vorm uitkomen.
  • Bestrijk het brood met de gesmolten boter.
  • Bak het brood 45 min of tot het goudbruin en gaar is.
TIP:

Hou je niet van rozijnen en krenten? Wat dacht je van gedroogde abrikozensnippers, gekleurde sukade of chocolade druppels?
Heb je geen hoge, ronde bakvorm? Spaar dan eens je grootste conservenblikken op. Was ze uit en droog ze goed af (verwijder uiteraard de papieren etiketten). Gebruik deze blikken om je panettones in te bakken. Je kan ook de papieren panettone vormen kopen, die rechtop blijven staan in de oven. Dan heb je geen bakblik nodig. Zie: http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/bakvormen-cups/60-bakvorm-panettone.html

Reacties