Pita broodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik heb enkele maanden gewerkt in een Egyptische pitazaak. In tegenstelling tot de Turkse pitabroden, zijn Egyptische pitabroodjes klein. Je kan ze vinden in de supermarkt, maar zelfgemaakte pitabroodjes zijn nog eens zo lekker.

Wat hebben we nodig:
  • 15 gr verse gist of 1 zakje korrelgist
  • 240 ml water, lauwwarm
  • 145 gr tarwebloem
  • 1 1/2 eetlepel olie
  • snuifje zout
  • 250 - 300 gr tarwebloem
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het water en laat het papje even staan.
  • Doe het eerste deel bloem bij de gist en meng goed.
  • Voeg de olie toe en meng nogmaals.
  • Doe het snuifje zout bij het deeg en meng goed door.
  • Voeg geleidelijk aan de bloem toe en kneed alles samen tot een homogeen, zacht deeg. Mogelijks heb je niet alle bloem nodig.
  • Van zodra de deegbal loslaat van de mengkom, heb je voldoende bloem gebruikt.
  • Vet een kom lichtjes in en leg de deegbal in de kom.
  • Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is (2u).
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke balletjes.
  • Dek de deegballetjes af en laat ze nog 30 min rijzen.
  • Rol de deegballetjes uit en laat ze 5 min liggen.
  • Bak de pitabroodjes in een droge, gietijzeren pan.
  • Draai ze om met een tang.
  • De broodjes moeten aan beide zijden lichtbruine vlekken vertonen. Bak ze niet te hard.
  • Je zal zien dat de broodjes opblazen, doordat ze zich vullen met lucht. Dat is een goed teken, want het is de bedoeling dat je deze broodjes vult voor het opeten.
TIP:

Vul de pitabroodjes met geraspte worteltjes, sla, tomaat, rode uiringen, gebakken kippenblokjes en druppel er wat looksaus en chilisaus overheen. 

Reacties