Italiaanse ciappe voor bij de borrel

Foto Eva Joos
In Liguriƫ wordt ciappe geserveerd met verschillende soorten tapenades, kaas of lekkere kruidenolie. Met niet meer dan bloem, zout en water, maak je deze knapperige crackers. Voeg de kruiden toe die jij lekker vindt (ga eens kijken bij Oil & Vinegar - Wild Garlic Mix is onze favoriet) en neem er een glas rode wijn bij.
Ciappe is Italiaans voor "dakpan" of "platte steen" en zo zien deze crackers er dan ook uit.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr Italiaanse "00" pizzabloem
  • 1 koffielepel fijn zeezout
  • 100 ml heet water
  • 2 eetlepels lekkere olie
Hoe gaan we te werk:
  • Zeef de bloem in een kom.
  • Los het zout op in het water. 
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet het gezouten water en de olie in het kuiltje.
  • Meng alles met je vingers door elkaar tot een mooi, soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 15 min rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke balletjes van zo'n 45 gr.
  • Rol elk balletje zo dun mogelijk uit. Ik gebruik hiervoor mijn pastamachine, maar met een deegrol moet het ook lukken. Zo dun mogelijk is echt heel, heel dun, anders worden je ciappe niet knapperig.
  • Wil je graag kruidige ciappe, strooi dan wat kruiden op een lapje deeg, vouw het dubbel en rol het uit.
  • Draai een zware bakplaat om en vet ze in.
  • Leg twee ciappes op de bakplaat en prik ze goed in met een vork. 
  • Bak de crackers 10 - 12 min of tot ze lichtgekleurd en knapperig zijn. De laatste ciappes zullen er minder lang in moeten dan de eerste, omdat de oven en de bakplaat al warm zijn.
  • Op de ciappe zal je blaasjes zien verschijnen. Dat is ook de bedoeling. Ciappe zijn heel luchtig en krokant.
  • Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze luchtdicht of serveer ze uiteraard meteen met een kruidendip, olijventapenade of lekkere olie. Je kan ze ook serveren met hummus of aubergine kaviaar.
TIP:

Laat de crackers zeker niet te lang in de oven, want dan krijgen ze een eerder bittere smaak.
Je hebt "00" pastabloem en "00" pizzabloem. De pizzabloem is beter geschikt voor dit recept. Vind je die niet, neem dan eerder gewone bloem, die je gezeefd hebt.
De ciappe op deze foto zijn meer gekleurd dan normaal, omdat ik ze gekruid heb met de Wild Garlic mix. Zonder kruiden zien ze er heel licht gekleurd uit.
Mijn favoriete ciappe bevatten knoflookpeper, die ik uit een molentje door het deeg meng.

Reacties