Malse sandwiches

Foto Lana Joos
Hoewel mijn voorkeur uitgaat naar volkoren brood of brood met veel zaadjes en pitjes, wou ik toch eens een recept voor sandwiches uitproberen. Geen idee of het zou lukken, maar ze zijn bijzonder goed meegevallen. Deze broodjes zullen hier vaker gemaakt worden. Uit het boek: Bakboek - de Klassiekers van Eric Van den Hende.

Wat hebben we nodig:
  • 30 gr verse gist
  • 140 ml water, lauwwarm
  • 350 gr bloem voor luxe brood
  • 6 gr zout
  • 15 gr kristalsuiker
  • 75 gr boter, in vlokjes
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het water en laat het papje schuimig worden.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood. Maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en roer alles om met een houten lepel.
  • Kneed deze ingrediënten gedurende 1 min met de kneedhaak, op een lage snelheid.
  • Voeg het zout en de suiker toe en kneed nogmaals 1 min.
  • Verdeel de vlokjes boter over het deeg en kneed 6 - 9 min op een iets hogere snelheid.
  • De deegbal zal nu loslaten van de kom. Het deeg voelt soepel aan.
  • Leg de deegbal op een licht ingevet werkvlak en dek af met een vochtige handdoek of met plastic folie. Laat het deeg 20 min rusten.
  • Duw de lucht uit het deeg en verdeel het in 13 stukjes van 50 gr.
  • Bol elk deegstukje op en leg ze opnieuw 20 min te rusten onder de handdoek.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Sla de bolletjes plat met je handpalm en rol de bolletjes dan op tot een sandwichvorm.
  • Leg de sandwiches met de naad naar beneden op de bakplaat.
  • Bedek de broodjes opnieuw met de vochtige handdoek en laat ze 15 min rijzen.
  • Bestrijk elke sandwich met losgeklopt ei en dek opnieuw af.
  • Laat de sandwiches nu een uurtje rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Bestrijk de broodjes nogmaals met ei en bak ze goudbruin in 7 min. Keer de plaat halverwege om, zodat ze gelijkmatig bruin worden.
  • Laat de sandwiches afkoelen op een rooster.
TIP:

Ipv ei kan je ook een spuitbus Cocovite Eiglazuur Spray (te koop bij ISPC) gebruiken, om de broodjes te doreren. Je gebruikt enkel wat je nodig hebt en je kan de broodjes een dun laagje glazuur geven, waardoor ze mooi bruinen en blinken.
In het Bakboek wordt gewone tarwebloem gebruikt. Ik had nog bloem voor luxe brood staan en dat leek me wel geschikt voor sandwiches. Duidelijk een goede beslissing geweest.

Reacties