Torta della Nonna

Wat een mooie naam voor Oma's taart. Het is een populair Italiaans dessert uit Toscanië, maar je kan het nagenoeg overal in Italië kopen. Er zijn legio varianten op dit dessert als er Italiaanse oma's zijn. Soms is de taart opgevuld met pudding ; anderen hebben dan weer een ricotta vulling. Sommige hebben ook bovenaan een korst, andere niet. De citroensmaak en de dennepitjes zijn echter een must. Bak het dessert twee dagen voor je het wilt eten. Serveer het koud en bestuif het pas met bloemsuiker net voor het opdienen.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr patisseriebloem 
  • 70 gr kristalsuiker
  • 2 koffielepels bakpoeder (= 1/2 zakje)
  • snuifje zout
  • 60 gr smout, in blokjes gesneden
  • 1 ei
  • 1 koffielepel vanille essence
  • 500 gr ricotta
  • 3 eieren
  • 100 gr kristalsuiker
  • 20 gr maïzena
  • zeste van 1 citroen, fijn geraspt
  • 70 gr dennepitjes
  • bloemsuiker voor de afwerking
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder en het zout in de keukenrobot.
  • Meng kort.
  • Voeg het smout toe en meng kort tot je kleine kruimels bekomt.
  • Voeg het ei en de essence toe.
  • Meng het deeg tot 1 geheel. Meng zeker niet te lang.
  • Kneed het kruimelig deeg tot een bal en plat die af tot een schijf.
  • Laat het deeg 1u afkoelen in plastic folie.
  • Klop de ricottakaas met de eieren, de suiker, maïzena en citroenzeste. 
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet een metalen vorm met ribbelrand en verwijderbare bodem in met een beetje smout.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. 
  • Leg het deeg in de vorm en duw het zachtjes aan in alle randjes.
  • Verwijder overtollig deeg van de bovenrand.
  • Giet de vulling in de taartvorm.
  • Strooi de dennepitjes over de vulling.
  • Bak de taart 35 min of tot de vulling gestold is en niet meer beweegt als je met de bakvorm heen en weer beweegt.
  • Laat de taart 20 min afkoelen op een taartrooster.
  • Haal de vorm weg van de taart en laat ze verder afkoelen.
TIP:

Bewaar de taart in de koelkast tot je ze wilt serveren.
Bestuif de taart met bloemsuiker, snij in punten en dien op.
Heb je geen smout (reuzel), gebruik dan ongezouten boerenboter. Smout zorgt voor een heel krokante, smaakvolle taartbodem.





Reacties