Panzerotti di carne

Deze lekkere hap komt oorspronkelijk uit de regio Puglia, in Italiƫ en met name uit Bari. Panzerotti zijn gefrituurde broodjes met een hartige vulling. Je kan ze vergelijken met de Argentijnse empanada's van vorm. Het deeg dat we gebruiken in dit recept, is op basis van een vers gistdeeg. Je hebt wat tijd nodig om ze te maken, omdat het deeg toch 2.5u moet rijzen.

Wat hebben we nodig:
  • 100 ml lauwe melk of water
  • 1 blokje verse gist (42 gr)
  • 1 koffielepel suiker
  • 500 gr tarwebloem
  • 2 eetlepels olie
  • snuif zout
  • scheutje olie
  • 200 gr gehakt
  • 1 eetlepel verse tomatenblokjes
  • 100 gr Pana Gradano
  • 50 gr mozzarella, in blokjes gesneden
  • peper en zout
Hoe aan we te werk:
  • Los de gist op in de melk met de suiker. Laat het papje schuimig worden.
  • Maak een hoopje van de bloem op je werkblad. In het midden voorzie je een putje om het gistpapje in te gieten.
  • Strooi wat van de bloem over het gistpapje en doe de olie er bij.
  • Het zout strooi je aan de buitenkant.
  • Kneed alles samen tot een mooi samenhangend deeg. Gebruik extra bloem als het deeg te plakkerig is.
  • Vet een kom lichtjes in en leg de deegbal in de kom. 
  • Dek af en laat het deeg 2u rijzen.
  • Verdeel het deeg in 12 porties en maak er gelijke balletjes van. Dek ze af met een handdoek en laat ze nog een half uur rijzen.
  • Tijdens het rijzen maak je de vulling.
  • Verhit een braadpannetje en doe er de olie in.
  • Bak het gehakt rul.
  • Laat de tomatenblokjes even meesudderen en voeg dan de kaas toe.
  • Het vlees zachtjes laten sudderen, want het moet niet bruin worden, alleen garen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de vulling afkoelen.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol elk balletje deeg uit tot een dun lapje.
  • Verdeel de vulling in 12 gelijke porties en schep op elk lapje deeg een lepel vulling.
  • Vouw het flapje dicht en gebruik een pastawieltje om een halve cirkel te snijden. Zorg dat je de lucht uit de flapjes duwt voor je de halve cirkel uitsnijdt, anders zullen de panzerotti openbarsten tijdens het frituren.
  • Met een vork duw je de randjes nog eens goed vast. 
  • Leg de panzerotti's op een bebloemde plank en dek ze af met een handdoek.
  • Verhit de frituurpan op 175°. 
  • Bak telkens 2-3 panzerotti's tot ze lichtjes gekleurd zijn. Laat ze uitdruppen op keukenrol.
  • Serveer warm.
TIP:

Je hebt veel verschillende soorten vulling. De vleesvulling en de vulling met tomaat/kaas, zijn het populairst in Bari: 300 gr tomatenblokjes (zonder sap of pitten) met 200 gr fijngesneden mozzarella en basilicum of oregano.
Als je de panzerotti liever niet frituurt, kan je ze ook in de oven bakken. Het resultaat zal echter niet hetzelfde zijn.


Reacties